Nytt

Nok en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta i Tyrkia tirsdag. En nordmann var blant de sårede. I tillegg seks tyskere og en peruvianer.

Jostein Nielsen, nestleder for Frelsesarmeens virksomhet i Øst-Europa, var tilfeldigvis i byen sammen med kona. Flyet deres var blitt omdirigert til Istanbul og de tilbrakte tiden med sightseeing. Nielsen fikk en splint tvers gjennom kneet. Han er på sykehus og har det etter måten bra.

3012DEA300000578-3395311-image-a-19_1452590873535

Selvmordsangrepet denne gang skjedde i den historiske delen av Istanbul. President Recep Tayyip Erdogan benyttet anledningen til å sverte den kurdiske geriljaen PPK:

The explosion, which occurred around 10:15 a.m., killed and wounded both Turks and foreigners, Mr. Erdogan said in a televised address from Ankara, the capital.

“Turkey is the first target of all terrorist groups,” Mr. Erdogan said. He mentioned the Islamic State and Kurdish separatists as threats to the nation’s security but did not specifically blame either for the attack on Tuesday.

Er det noen grunn til å slå PKK i hartkorn med IS? Deres søsterorganisasjon YPG er den fremste motstanderen til IS på bakken.

Ved å gjøre det prioritererer Erdogan egne politiske mål fremfor kampen mot IS. Etter alt å dømme er det IS som står bak selvmordsbombene. Det er deres modus operandi. Erdogan burde derfor strukket ut en hånd til kurderne. I stedet sverter han dem. Han øker dermed motsetningene i samfunnet og truer kurderne.

Slik bidrar han til spenningsnivået som inviterer til flere selvmordsangrep.

For turistnæringen er selvmordsangrepet katastrofe. Trafikken hadde allerede gått betydelig ned. Nå advarer bl.a den tyske regjering sine borgere mot å ferdes i byer som Istanbul. Det betyr smalhans for titusener av tyrkere.

Tyskere utgjør 15% av turisttrafikken.

Det er ett år siden selvmordsangrepene ble innledet og det var en norsk-russisk kvinne som sprengte seg i lufta, i samme område som tirsdagens selvmordsbomber. Sultanahmet heter det, og omfatter Hagia Sofia, Den blå moske og Topkapi-palasset

Diana.Ramazanova

18 år gamle Diana Ramazanova fra Dagestan, gravid med norsk-tsjetjenske Abu Edebijev, som sprenger seg selv i lufte i Istanbul i juni 2014 og tar det ufødte barnet og en politimann med seg i døden. Hun var norsk statsborger. Tidligere omtalt på document.no her

Diana.Ramazanova2

Forvandlingen: Diana Ramazanovas skjebne påkalte stor oppmerksomhet i utenlandske medier. Hun var norsk ifølge den offisielle forklaring. Hvordan vil man innpasse henne i fortellingen om det nye Norge?

 

http://www.nytimes.com/2016/01/13/world/europe/explosion-in-istanbul-tourist-district-kills-at-least-10.html?emc=edit_na_20160112&nlid=30317720&ref=cta&_r=0