Nytt

Storbritannia er ikke lenger et kristent samfunn og bør slutte å late som det er det, heter det i en rapport om religionens plass. Offentligheten må nyordnes og ateisme og andre trossamfunn som islam bør få større plass, heter det fra kommisjonen som ble ledet av baroness Butler-Sloss.

Konklusjonen har vakt vrede både blant statsråder og Church of England.

A two-year commission, chaired by the former senior judge Baroness Butler-Sloss and involving leading religious leaders from all faiths, calls for public life in Britain to be systematically de-Christianised.

It says that the decline of churchgoing and the rise of Islam and other faiths mean a «new settlement» is needed for religion in the UK, giving more official influence to non-religious voices and those of non-Christian faiths.

Church of England mener kommisjonen er blitt kapret av humanetikere.

The report, by the Commission on Religion and Belief in Public Life, claims that faith schools are «socially divisive» and says that the selection of children on the basis of their beliefs should be phased out.

Kommisjonens konklusjoner får et mer tvilsomt skjær når man hører hva de anbefaler i spørsmål som angår terror:

Controversially, it also calls for a rethink of anti-terror policy, including ensuring students can voice radical views on campus without fear of being reported to the security services.

And it also recommends new protections for women in Sharia courts and other religious tribunals – including a call for the Government to consider requiring couples who have a non-legally binding religious marriage also to have a civil registration.

Britisk politi sliter allerede med å holde tritt med radikalisering og terrorplanlegging. Hvis det skal være lov å fremme ytterliggående islam på campus kan det gjøre deres jobb umulig. Det er vanskelig å begripe at en offentlig oppnevnt kommisjon kan foreslå noe så destruktivt.

Forslaget om å registrere ekteskap inngått som er inngått av en imam i det offentlige register, virker også å være et ønske om å binde islam og det sekulære Storbritannia sammen.

Kommisjonen går inn for et konkordat, en kontrakt mellom religiøse samfunn og myndighetene, som regulerer religionens plass.

Its central recommendation is for a national consultation exercise to draw up a 21st Century equivalent to the Magna Carta to define the values at the heart of modern Britain instead of the Government’s controversial “British values” requirements.

“From recent events in France, to the schools so many of our children attend and even the adverts screened in cinemas, for good and ill religion and belief impacts directly on all our daily lives,” said Lady Butler-Sloss.

Det lyder så fint, men betyr et brudd med en to tusen år tradisjon, hvor kristendommen var innarbeidet. Sekularitet er ikke noe man innfører, det er et resultat av spenninger som holder hverandre i sjakk og beriker hverandre. Her synes kommisjonen å være tilfreds med at kristendommens betydning er synkende.

The 150-page report sets out a major shift away from Christianity in Britain – particularly the Church of England – with the number of people describing themselves as having no religion jumping from less than a third of the population to almost half in just 30 years. 

At the same time it highlights the growth of non-Christian faiths, especially Islam, and an explosion in the number of newer Pentecostal and evangelical Churches outside of the traditional denominations.

Det har sittet mange big-wigs i kommisjonen.

The Commission on Religion and Belief in Public Life has attracted particular controversy because of the seniority of those behind it.

Its patrons include Rowan Williams, the former Archbishop of Canterbury, Lord Woolf, the former chief justice, and Sir Iqbal Sacranie, the former general secretary of the Muslim Council of Britain.

While gathering evidence the commissioners met key players including Justin Welby, the Archbishop of Canterbury; Ephraim Mirvis, the Chief Rabbi; the Home Secretary Theresa May, and senior executives at the BBC and Channel 4.

The Church of England said the report was a «sad waste» and had «fallen captive to liberal rationalism».

En reaksjon på sekulariseringen og multikulturalisme er merkbar, men vil den bli konservativ eller vil den bli fanget opp innenfor kirken og passifisert der?

 

http://www.telegraph.co.uk/education/12036287/Britain-is-no-longer-a-Christian-country-and-should-stop-acting-as-if-it-is-says-judge.html