Innenriks

Nesten ti år etter at NHO varslet om at lav yrkes­deltagelse hos innvandrere kunne tømme hele oljefondet, og to år etter at Oxford-professor Paul Collier varslet en stadig økende migrasjons­bølge med ordene «epic proportions», har det største norske regjerings­partiet oppdaget at den pågående menneske­strømmen inn til Norge ledsages av en sjokkerende høy regning.

Et sitat gjengitt i landets største avis forteller alt man trenger å vite om norsk politikk:

– Det er behov for en realitets­orientering i alle partier, sier en sentral Høyre-kilde til Aftenposten.

Hva lot de seg orientere av inntil i går? Levde vi likevel ikke i et opplysnings­samfunn?

For statsminister Erna Solberg er det hele et forvaltnings­spørsmål, og som VG skriver, er Stortinget – sannsynligvis som de siste i landet – blitt informert om at vanviddet koster:

– Prognosene for ankomster er usikre, men skulle 40.000-50.000 få opphold, vil utgiftene de neste fem årene kunne bli mellom 40 og 50 milliarder kroner, sier statsminister Erna Solberg, som tirsdag formiddag redegjorde for Stortinget om flyktningkrisen.

50 milliarder delt på 50 tusen, er som kjent en million. Hvilket betyr at en asylant i gjennomsnitt vil koste det norske samfunnet den nette sum av 200.000 kroner pr. år de neste fem årene.

Men vi visste jo fra før at 200.000 kroner omtrent tilsvarer det såkalte integrerings­tilskuddet. Så det de skarpe forvaltnings­hjerner har gjort, er ikke stort mer enn bruk av de fire regnearter – eller kanskje bare to av dem. Men regningen for vanviddet er i det minste nå offisielt oppdaget.

Vi vet også at det naturligvis ikke blir hele den langsiktige regningen. Den ene millionen blir til en håndfull millioner kroner over livsløpet til en gjennom­snittlig asylant, som samfunns­økonomisk betraktet blir å sammenligne med en sosialklient – i et land hvor arbeids­ledigheten er økende og de langsiktige økonomiske utsiktene er usikre.

Man kan allerede regne en fjerdedel av oljefondet som tapt på grunn av fremtidige trygde­ytelser som skyldes tidligere innvandring. Det vil ikke ta mange år til med den samme demografiske utviklingen som nå, før det er tale om halvparten av oljefondet. At Solberg varsler et og annet velferdskutt, vil ikke forandre stort på det.

Ikke på noe tidspunkt antyder statsministeren eller andre at de har betenke­ligheter med den pågående utskiftningen av Norges befolkning.

– Mange av dem kommer nå er fra Eritrea, Afghanistan og Syria, og de vil få opphold, sier Erna Solberg.

Mens det klokeste ville være å si at man for all del må unngå at alle som vil kan sette foten på en europeisk jord hvor man i praksis blir værende, drar altså statsministeren en Merkel: Kommer du fra eksempelvis Afghanistan, hvor myndighetene nå masse­produserer pass, kan du bli i Norge for resten av livet.

Ikke på noe tidspunkt viser statsministeren at hun forstår hvem som først og fremst kommer:

– Vi må huske at det gjelder menneske­skjebner: Noen av de syriske barne­familiene som har risikert livet i gummibåt over Middelhavet sitter nå på transitt­mottak i Norge, fortsatte Solberg.

Og noe som i praksis er uhyre vanskelig, får hun til å høres ut som det å dra på butikken og kjøpe melk og brød:

Man må skille mellom asylsøkere fra Syria, og migranter fra andre land, påpeker Solberg.

Til Dagens Næringsliv sier hun:

– Jeg mener vi kan integrere bedre til en lavere kostnad enn i dag

Kanskje den anonyme Høyre-talsmannen ser at det er behov for realitets­orientering ved stats­ministerens kontor også?