Et flertall av EUs innenriksministre vedtok tirsdag å innføre obligatoriske kvoter for fordeling av 120.000 migranter.

Normalt skal vedtak som berører nasjonal selvråderett vedtas enstemmig. Men denne gang fravek flertallet reglene og overkjørte Slovakia, Tsjekkia, Ungarn og Romania.

Hvilke konsekvenser det vil få for det videre samarbeidet er vanskelig å si. Spørsmålet om migranter er ikke et vanlig spørsmål.

In a departure from normal procedures that emphasize consensus, particularly on questions of national sovereignty, the ministers took a formal vote. The Czech Republic, Hungary, Romania and Slovakia voted no. Finland abstained.

The plan still needs to be ratified on Wednesday by leaders from across the 28-member bloc, who will gather here for an emergency summit meeting. It is not clear if the dissenting countries, which have vigorously opposed mandatory quotas, will comply.

Det virkelig spørsmålet gjelder ikke å lette byrden for Italia og Hellas. Det er om Tyskland, Sverige og Østerrikes åpne dørs politikk skal være bindende for hele EU. Hvis det er en slik linje flertallet vil knesette, er det illusorisk å tro at de fire østeuropeiske landene vil bøye seg.

But there were early signs of resistance to the plan. “I’m very surprised by this unprecedented decision,” Slovakia’s interior minister, Robert Kalinak, said after the vote. The Czech prime minister, Bohuslav Sobotka, said his government would “reject any attempt to introduce some permanent mechanism of redistributing refugees.”

For østeuropeerne er det ufattelig at unionens ledende nasjoner kan sette alt inn og er villig til å bruke tvang, på vegne av mennesker som har det ille, men ikke er i livsfare. Med den eskalerende strømmen Europa har opplevd siden april, er det grunn til å se seg etter regulerende løsninger, ikke å institusjonalisere et løpende avtak av alle som kommer.

Men det later ikke til at Tyskland, Sverige og Østerrike ser verden på den måten, selv om store deler av deres egen befolkning gjør det.

Migrantkrisen seiler opp til å bli det største politiske spørsmålet i Europa siden annen verdenskrig, og det kan sprenge unionen i stumper og stykker.

If the European Union’s leaders ratify the plan on Wednesday, despite a lack of broad agreement, it could exacerbate disharmony in Europe that has already led to the reintroduction of border controls by some countries.

EU er blitt en klubb der man forventes å oppføre seg, selv om det går på tvers av hva ens eget land mener. Polen stemte ja til avtalen, fordi tidligere statsminister Donald Tusk er president for EUs øverste organ.Tusk kunne ikke annet som president og dermed binder han opp Polen. Slik fungerer EUs kommandolinjer. Man forventes å slutte rekkene, selv om det skjer på bekostning av folkemeningen. Akkurat den kommer langt ned på agendaen.

Men dette gjelder fri flyt av mennesker, ikke varer og tjenster. EUs befolkning kan ikke fatte at EU sentralt og ledende nasjoner som Tyskland kan gå inn for fri flyt av migranter.

Hvis det er dette som er EU kommer unionen til å sprekke.

EU forsøkte å presentere vedtaket som enstemmig. Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn lot som om alle hadde stemt for.

Mr. Asselborn generated some confusion on Tuesday when he said that the member states had agreed to take their allocations of migrants on a “voluntary” basis. Pressed on whether the countries that dissented would also have to accept the migrants, he responded, “Nobody has the right not to agree.”

Hvis EU tror man kan endre befolkningssammensetningen i landene over hodene på folk, kommer de til å få seg en overraskelse.

nytimes.com

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂