Feature

Det eneste europeiske landet som nå ikke har en frihandelsavtale med EU, er Hvite-Russlad, sier den konservative britiske europarlamentarikeren Daniel Hannan. Så hvorfor frykte at Storbritannia skal bli avskåret fra å handle med EU hvis landet vedtar å forlate unionen ved folkeavstemningen til nesten år? Skulle ikke britene oppnå de samme betingelser som Moldova, Sveits, Tyrkia eller Norge?

Hannan anfører også at en stadig synkende andel av britenes eksport går til EU, og at denne fra før av er mye lavere enn tilsvarende andel for Sveits, som ikke er et EU-land.

Hannan fremhever ofte det demokratiske underskuddet i EU, men kanskje er det bare ved en appell til lommeboken at han kan vinne flere tilhengere til nei-siden, i et håp om å bidra til en «brexit» i 2016. Da han i sin tid lagde en tipunktsliste over grunner til å forlate unionen, kunne man fornemme den humoristiske snerten da han som siste punkt – som om det var en uvesentlighet nevnt i forbifarten – anførte: «Oh, and we’d be a democracy again.»

 

Snaphanen