Nytt

Det er få i Mexico som tror at Joaquín “El Chapo” Guzmán flyktet på normalt vis. Han må ha fått hjelp innenfra. Bare det å treffe med gravingen nettopp der dusjene ligger, er for utrolig. Når man graver over to kilometer må man ha koordinatene for å treffe. Tegningene over fengslet var klassifiserte.

Mexicanere tror noen må ha sladret.

De blir deprimerte over et system der farlige og store kriminelle slipper ut av fengsel.

Slike historier er med på å bekrefte Donald Trumps versjon av flyktningstrømmen sørfra.

To build the roughly one-mile tunnel 30 feet below Mexico’s highest-security prison, his rescuers would have needed to haul away 379 truckloads of earth, Mexican newspapers have calculated, and used excavating power tools that would have been difficult not to hear.

To guide their burrowing exactly under the shower stall in Hall 2, Cell 20, of the special treatment wing for the country’s most dangerous criminals, the tunnelers would have needed a detailed knowledge of the layout of the prison, information considered a state secret.

The questions now have centered on whether Mexico’s most audaciousprison break was simply a feat of engineering genius and clandestine plotting — or whether other factors were at play.