Nytt

Etter påstander om at Yassin Salhi, mannen som skar hodet av sjefen sin og forsøkte å sprenge en gassfabrikk nær Lyon, hadde store personlige problemer, er det nå kommet frem at han var sterkt ideologisk motivert og var koblet opp til IS-nettverk.

Jihad var motivet for operasjonen, og han fulgte IS’ oppskrift: halshogging, spektakulær oppmerksomhet, selvmordsoperasjon mot et vitalt samfunnsmål.

francois-molins-procureur-de-paris-en-2012_cfe72a6363c728897f2413286f8a98ec

A French prosecutor confirmed Tuesday that the man who beheaded his boss and tried to blow up a gas factory in Lyon had a «terrorist motive» and links to the Isis group in Syria.

Yassin Salhi’s barbaric attack «corresponded exactly to the orders given by Daesh» (the term used in France for Isis), said Paris chief prosecutor Francois Molins, pointing specifically to the decapitation of his boss Hervé Cornara, 54.

Molins said his attempt to blow up the Air Products gas factory by crashing his car into cylinders «resembled a martyr operation» but that the decapitation of his manager was also motivated by personal hatred.

Giving more details of the barbaric attack at Saint-Quentin Fallavier, near Lyon, Molins said that Salhi, aged 35 and a father of three, left for work that morning armed with a knife and a replica gun.

According to the prosecutor Salhi confessed to «knocking out his employer using a car jack and then strangling him with one hand.»

He then stopped by the roadside and decapitated Cornara in the back of his delivery van with a 25cm blade. The prosecutor said examinations could not confirm whether the victim was dead or alive at the time of the beheading.

lyon.herve.cornara

Herve Cornera fikk hodet skåret av. Politiet vet ikke om han var i livet da det skjedde. Yassin Salhi slo ham ned med en biljekk, men om han var død er usikkert. Rettsmedisinerne vil trolig kunne besvare det. Merkelig nok finnes det ennå ikke noe bilde av Salhi.

Det later til å være vanskelig for medier og myndigheter å ta inn over seg at morbide og groteske handlinger ikke er et resultat av patologi, men bevisst politikk. Etterforskerne er klare på at Salhi handlet i forståelse med og i overensstemmelse med IS’ ønsker:

«Salhi decapitated his victim, he hung the head on a fence to get maximum publicity, as he told us during interrogation,» said Molins.

The head was attached to the fence with a chain and surrounded by two Islamic flags which Salhi said he had bought the night before the attack.

«This corresponds very precisely to the orders of Daesh (the Islamic State group)» which calls regularly for acts of terrorism on French soil and in particular to cut the throats of unbelievers.

«The decapitation recalls the habitual modus operandi of this terrorist organisation,» said Molins.

Reports emerged over the weekend that Salhi took a sick selfie of him holding Cornara’s severed head that he sent to Syria via a relay number in Canada.

 

yassin.salhi

Foto: Arrestasjonen av Yassin Salhi. Men det finnes ikke et bilde av ham. De dramatiske bildene forteller likevel noe om alvoret i terroren som journalistene ikke klarer formidle.

Mandag hevdet kilder som sto saken nær at Salhi led av personlige problemer og hadde alvorlige motsetninger til sjefen Cornera. Forhørsdommer Molins avviser dette. Politiet har nå avdekket at Salhi hadde utstrakt kontakt med både IS-ververe i Frankrike og i Midtøsten.

But Salhi was in «regular contact» with the French jihadist Sebastian Yunis, 30, known to have left for Syria last November.

During a raid on those close to Yunis, who is from Besancon in eastern France, police uncovered a telephone used to contact him in which he said in a Whatsapp conversation on the day of the attack that he indeed knew Yassin and was «one of the reasons he did that», referring to the crime.

Yunis said in the message he had asked permission from the Islamic State group to publish the gruesome photos.

Som ikke det var nok: Molins opplyste at Yunis med hele sin familie var ett år i Syria i 2009, angivelig for å lære arabisk.

 

http://www.thelocal.fr/20150630/france-confims-is-link-to-factory-beheading