Nytt

Lars Løkke Rasmussen presenterte regjeringslisten kl 1000. Det ble en mindretallsregjering, den svakeste siden 1973 meldte Dagsnytt. Dansk Folkeparti valgte å stå utenfor.

Løkke må levere på innvandringskontroll hvis DF skal bli sittende rolig i båten. Det ble derfor mottatt med tilfredshet at Inger Stjøberg får ansvaret for invandring og integrering. Støjberg har uttalt seg som om hun var medlem av Dansk Folkeparti. Ved tallrike anledninger har hun provosert venstrefløyen og muslimer.

Men samtidig som Løkke utnevner henne, slår han bena under DFs viktigste krav: grensekontroll.

Løkke varsler at den vil foregå i de bakre ledd, altså ikke på grensen, men inne i landet. Han sier samtidig at hans regjering ikke vil gjøre noe som bryter med EUs regelverk.

Så er den like langt.

Dermed giver Lars Løkke Rasmussen tilsyneladende en indrømmelse til Dansk Folkeparti, som har haft grænsekontrol blandt de vigtigste punkter i regeringsforhandlingerne. Men der er en tilføjelse.

Den nye Venstre-regering gør det meget klart, at grænsekontrollen ikke på nogen måde må stride med de forpligtelser Danmark har i forhold til de andre EU-lande:

– Den styrkede kontrol vil blandt andet omfatte nyt udstyr og mere mandskab. Indsatsen skal ske inden for rammerne af Schengen-samarbejdet og i dialog med vores nabolande.

Når Løkke så tidlig tar et skritt frem og to tilbake, er det en kraftig markering av hvem som bestemmer og hvor langt han vil gå.

Dette kan ikke Kristian Thulesen Dahl leve med. Hvis innstrammingene blir symbolske vil velgerne snu ham og partiet ryggen ved neste valg. Signalet de sendte valgnatten var så tydelig at det ikke lar seg misforstå.

 

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE7834472/L%C3%B8kke-vil-styrke-kontrollen-i-gr%C3%A6nseomr%C3%A5derne/