Nytt

Matthias Platzeck, tidligere leder av SPD, og nå leder av tysk-russisk forum, tar i et intervju til orde for at Krim lovformelig anerkjennes som russisk. Han avfeier også at områdene i Øst-Ukraina, Luhansk og Donetsk, som kontrolleres av separatister, kan komme under Kievs kontroll i overskuelig fremtid.

– Noen ganger må den kloke vite å gi etter, sier Platzeck.

Ukrainske representanter er opprørt og sjokkert over uttalelsene.

Die Annexion der Krim muss nachträglich völkerrechtlich geregelt werden, so dass sie für alle hinnehmbar ist“, sagte Platzeck der „Passauer Neuen Presse“.

 

Platzeck tar til orde for økonomisk hjelp til Krim og foreslår en ny folkeavstemning under overoppsyn av OSSE.

Mest kontroversielt er uttalelsen om Øst-Ukraina. Det er den som gir utspillet preg av appeasement.

Auch die von prorussischen Separatisten kontrollierten Regionen in der Ostukraine würden wohl nicht zum ukrainischen Staat zurückkehren, vermutete Platzeck: „Es ist momentan kaum vorstellbar, dass Donezk und Luhansk nach allem, was passiert ist, einfach wieder in den ukrainischen Staatsverband zurückkehren.“

Også de regionene i Øst-Ukraina som kontrolleres av separatister er det vanskelig å se for seg vil gå tilbake til den ukrainske staten, formoder Platzeck. – Det er i øyeblikket utenkelig at Donetsk og Luhansk, etter alt som er skjedd, enkelt og greit går inn i gjen i det ukrainske statsforbundet.

Uttalelsene har vakt sterke reaksjoner. Appeasement 2.0, skrev Bernhard Kohler i Frankfurter Allgemeine torsdag. Han kontrasterte med talen Angela Merkel holdt i Sydney, der hun gjorde det klart at ettergivenhet kun vil gi Putin blod på tann. Ingen vestlig statsleder har snakket mer med Putin enn henne.

FAZ-kommentatoren sier forsoningspolitikken til Willy Brandt har hatt en nedside: en altfor forstående holdning til Moskva. Selv en pragmatiker som Helmuth Schmidt har skrevet at det knapt finnes noen ukrainsk stat. Med Gerhard Schröder kom de økonomiske interessene inn i bildet. Også personlige. Hvilke interesser Platzeck representerer, kan man bare gjette om. Men at de tenderer i økonomisk retning virker plausibelt, gitt hans lederverv.

Kohler skriver at det er store motsetninger innad i koalisjonen i synet på Russland. Tanker om tysk-russisk samarbeid svever over vannene. Stikkord: Rapallo.

 

 

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/ukraine-konflikt-appeasement-2-0-13275444.html

http://www.faz.net/aktuell/politik/affront-gegen-merkel-platzeck-krim-annexion-nachtraeglich-legalisieren-13273424.html