Nytt

Washington Posts Tim Craig har vært i Pakistan og rapporterer om situasjonen for de kristne. De er ofte ytterst fattige og befinner seg på bunnen av rangstigen. Det er ikke bare snakk om fattigdom, men systematisk diskriminering og ydmykelse, som at de kristne ikke får bruke samme brønner som muslimene.

Innledningen tegner et bilde som trosser den vanlige «synd på fattige»-versjonen.

In this tiny village where most homes don’t have windows and meals are cooked over fire pits, Christians are used to feeling like second-class citizens.

Christians say they earn less than $2 a day working in the sugarcane fields. They must shop at the sparsely stocked Christian-run rice and vegetable store. They are not allowed to draw water from wells tapped for Muslim neighbors. Now, in what many consider to be a final indignity, they and other Pakistani Christians are struggling to bury their dead.

Den ultimate ydmykelse er ikke å kunne begrave sine døde. Slik oppnår man å trykke ned både den døde og de levende.

Pakistan er to ganger større enn California, det mangler ikke plass. Men kristne opplever i økende grad at det er deres gravplasser som beslaglegges til byggeprosjekter. Samtidig avslås søknader om å opprette nye av religiøse grunner: Muslimer kan ikke ligge nær annerledes troende. Dermed har man et effektivt våpen til å avslå alle søknader.

But leaders of the tiny Christian minority say their burial sites are being illegally seized by developers at an alarming rate, while efforts to secure new land are rejected because of religious tenets barring Muslims from being buried near people of other faiths. Increasingly, the remaining Christian cemeteries are packed with bodies atop bodies.

Med diskriminering følger vold. Diskrimineringen skjer både ovenfra og nedenfra og rammer ikke bare kristne. Den pakistanske nasjonalforsamlingen vedtok i 1974 at ahmadiyaer ikke har rett til å kalle seg muslimer, og skrev det inn i grunnloven. Denne radikalisering har fått liten oppmerksomhet i norske medier.

De siste fem årene er tusenvis av mennesker fra minoritetene drept. Staten deltar i undertrykkelsen. Det finnes ingen til å beskytte dem.

Christians in Pakistan have been targets of what human rights activists call an unprecedented wave of violence against religious minorities, including Shiites, Ahmadis, Sikhs and Hindus. Thousands of members of religious minority groups have been killed over the past five years.

Islamiseringen ledsages av en intoleranse som ser på annerledestenkendes nærvær som en provokasjon. I den kristne landsbyen Tara Wala i det sentrale Punjab er den åtte mål store kristne gravplassen fullstendig full. De 150 kristne familiene så seg om etter mer plass. Sist måned ble de tilbudt nye åtte mål av en landeier.

Last month, the Christians thought they had found a solution: A local Muslim landowner gave them use of a two-acre plot. But when about 50 Christian villagers began grading the site on Sept. 2, they were quickly met by 500 angry Muslim neighbors

Mannen som eier jorda sier det ikke ligger muslimer begravet der. Men det hjelper ikke. Dagen etter ble 53 kristne tiltalt for blasfemi, fordi de hadde krenket muslimsk grunn.

 

“The Christians tried to dishonor our faith and bring harm to our graveyard,” said Muhammad Khalil, 45, a Muslim farmer.

Wasif Iqbal,whose family owns the land, insists there are no known graves on the site. Even so, by the next morning, 53 Christians had been charged with blasphemy, a crime punishable by death in Pakistan. Eight villagers, including a 12-year-old boy, were jailed while the others remained free on bond. The charges were dropped a week later, but the Christian villagers are now back to cramming bodies into the existing cemetery.

Offisielt er bare 1,5 prosent av befolkningen kristne, men kristne sier de er langt flere: 5,5 %, men myndighetene ønsker å redusere deres betydning.

http://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/in-expansive-pakistan-christians-cannot-find-space-to-bury-their-dead/2014/10/17/1de012e2-547d-11e4-892e-602188e70e9c_story.html?wpisrc=nl-headlines&wpmm=1