Barack Obama har problemer med å innrømme at han tar feil. Når han i stedet forsøker å skyve skylden over på andre, gjør det dårlig inntrykk. En president skal ta ansvar.

I det famøse CBS-intervjuet i «60 Minutes» som ble sendt søndag, innrømmer Obama at ISIS ble undervurdert. Men han sier det var «de» som undervurderte, ikke «jeg».

During a “60 Minutes” interview Sunday, Obama was asked about the United States not anticipating the Islamic State’s threat. He answered that his Director of National Intelligence, James Clapper, “has acknowledged that I think they underestimated what had been taking place in Syria.”

Formuleringen «I think that they» gjør seg enda dårligere på trykk. Det er Clapper som ifølge Obama har erkjent at «jeg tror at de undervurderte». Språklig er det et misfoster, og igjen demonstrerer Obama at han ikke kan få seg til å innrømme at han tok feil. Han hiver Clapper under bussen.

Hvis de andre undervurderte går han selv fri. Liksom. Men heller ikke det holder stikk. Tre prominente tjenestemenn advarte offentlig mot ISIS, lenge før Obama våknet.

But ABC News reporter Jonathon Karl pointed to Nov. 13, 2013 testimony in front of the House Foreign Affairs Committee by Deputy Assistant Secretary of State Brett McGurk who warned about the growing threat and the weakness of Iraqi defenses.

“AQ/ISIL has benefited from a permissive operating environment due to inherent weaknesses of Iraqi security forces, poor operational tactics, and popular grievances, which remain unaddressed, among the population in Anbar and Ninewa provinces. It has also benefited from a sanctuary across the porous border in Syria, control of lucrative facilities there, such as oil wells, and regular movement of weapons and fighters between Syria and Iraq,” McGurk told the House panel.

To måneder senere ga Obama et intervju til New Yorker der han kalte ISIS et guttelag, med et uttrykk fra basketball. De blir ikke stjernelag av å ha på riktige trøyer, sa Obama. Det var en arrogant uttalelse på et tidspunkt da ISIS hadde tatt Fallujah og virkelig hadde vist hva de var i stand til.

Flere advarsler fulgte.

Karl added that Lt. Gen. Michael Flynn, chief of the Defense Intelligence Agency, made a similar warning before Congress in February.

The reporter pressed: “Did the president hear this? Did he know? You mentioned Clapper. We know he heard what Clapper said, the head of the DNI. Do we know what these other top officials in his own administration were saying about the threat from ISIL?”

Men dette ble for mye for pressetalsmann Josh Earnest. Han nektet å si noe om presidentens kommunikasjon med sine medarbeidere. En slik avskjæring sparer ham for å svare på ubehagelige spørsmål, men sparer neppe presidenten fra synkende tillit i befolkningen. Ledere som forsøker å smyge unna ansvaret, og insisterer på at deres ære er intakt, har mistet realitetssansen.

http://www.theblaze.com/stories/2014/09/29/abc-reporter-calls-out-white-house-after-it-tries-to-explain-away-obamas-60-minutes-comments-but-josh/