Nytt

En butikk i supermarkedskjeden Sainsbury midt i London fjernet all koshermat fra hyllene etter at demonstranter utenfor truet med å storme butikken. Men hvorfor skulle Gaza-protester ramme jødisk religiøs mat, spurte flere. Den er ikke en gang produsert i Israel.

uk.london.sainsbury

The branch manager of the store in Holborn, central London ordered the section to be emptied on Saturday afternoon, while protesters outside picketed it calling for a boycott of Israeli goods. The move prompted outrage after a photo of the empty shelves was posted on social media.

Colin Appleby, who took the photo, said the kosher section contained food made in the UK and Poland. He added that a staff member defended the decision, saying: «We support Free Gaza

«I didn’t try to point out that kosher goods were not Israeli goods but they walked away,» he wrote on Facebook.

Louise Mensch, the former Tory MP, accused Sainsbury’s of racism, writing on Twitter: «Dear @Sainsburys kosher is JEWISH food. Israel is a COUNTRY. How DARE YOU equate Jews’ food to ISRAEL, how dare you #EverydayAntisemitism»

En jøde skrev til Sainsbury og fortalte at han følte seg personlig forulempet av sammenblandingen mellom Israel og jødisk rituell mat. – Jeg går ut fra at dere samtidig fjerner all halalmat pga hva ISIS gjør? spurte vedkommende.

«As a Jew I find this deeply offensive. Naturally I am against the death of innocent children in Gaza, so why are you persecuting me by denying me the right to buy Kosher food?

«I presume you are also removing Halal food in protest against the Islamic State slaughtering Yazidis. Clearly not – therefore you have blurred the line between political statement and hate crime.»

Men en slik sammenheng ser ikke Sainsbury. Selskapet påstår at fjerningen av koshermat var en ad hoc-avgjørelse, og upolitisk.

«It was the manager’s decision there and then – not company policy at all. We have had similar demonstrations at stores where people have gone in and removed goods, though no great damage was done. A decision was taken by a store manager faced with a challenging situation outside the store.»

In a separate Free Gaza protest in Birmingham on Saturday, police arrested a man after a group waving Palestinian flags burst into a Tesco store and threw produce on the ground. The Hodge Hill Tesco branch was forced to close for a few minutes.

Hvis policy baseres på ad hoc-avgjørelser vil man kunne gi etter for voldelige demonstranter også ved neste korsvei. Unnvikelse og unngåelse av «skade» har første prioritet. At næringsdrivende selger ut demokratiske rettigheter er ikke deres bord.

Mads Gilbert oppfordrer demonstranter til å bruke shock and awe-taktikker, og ber om storming av butikker og velting av kasser med Jaffa-appelsiner. Det er ikke lenger uskyldige metoder, men har en klar voldelig side, og er ment å skremme butikkene til å bøye av for politisk sensur.

Blant de som støtter en boikott av Israel med slike metoder, må man anta at det er mennesker som ikke ser noen forskjell på Israel og jøder. Det er kanskje de samme som føler en triumf over at halalmat ikke utsettes for samme aksjoner, i protest mot ISIS. Det vil ingen drømme om. Da vil mediene øyeblikkelig komme til unnsetning.

 

http://www.theguardian.com/business/2014/aug/17/sainsburys-removes-kosher-food-anti-israel-protesters