Sakset/Fra hofta

Om man reiser vestover fra Vladikavkaz mot Alagir I Nord-Ossetia, vil man passere Dzuarikau omtrent der Kurta-ravinen går sørover. Her finner man et usedvanlig vakkert monument over de syv brødrene Gazdanov, som alle falt i det som på de kanter kalles Den store fedrelandskrigen (Vjelikaja otetsjestvjenna vojna) 1941-1945.

Khadzjismel og Magomet falt ved Sevastopol på Krim, Dzarakhmat ved Novorossijsk ved Svartehavet, Khassanbek i Hviterussland, Sozriko i Kiev, Makharbek nær Moskva, og den yngste, Sjamil, knapt 17 år gammel, i Berlin like før den endelige kapitulasjon – som russerne regner fant sted den 9. mai 1945.

Monumentet ble reist i 1963, Syv traner svever over den sørgende moren. Monumentet er inspirert av daghestaneren Rasul Gamzatovs dikt Hvite traner. Jeg har dessverre ikke klart å finne ut  hvem billedhuggeren er, det har tilgjengelige kilder glemt å nevne – men det kan knapt ha vært noen nybegynner.

Dette monumentet så jeg første gang gjengitt i et sovjetisk bildeverk om den store krigen. Et par år senere vsr jeg faktisk i Nird-Ossetia, og fikk se det i virkeligheten. Det er imponerende, både kunstnerisk og rent teknisk

Noen vil nok erindre at Og tranene flyr (Letjat zjuravli) var titelen på en russisk film fra 1957, regissert av Mikhail Kolotozov, med motiv fra krigen 1941-45. Når man kunne se tranene trekke over det daværende Leningrad, var det vår. I den avsluttende scenen gir den kvinnelige hovedrollen blomstene sine til ukjente – han som skulle hatt dem ble igjen der ute.

 

På Youtube finner man et filmklipp, og her har vi en del ytterligere stoff.