Nytt

Algeries innenriksminister utelukker at hans regjering kan gå med på kidnappernes krav om løslatelse av 100 islamister i fengsel.

Algeria, which has its own long history of fighting Islamic militancy, suggested it would show no tolerance for the gas-field attackers.

“The Algerian authorities will not respond to the demands of the terrorists and will not negotiate,” Algeria’s interior minister, Daho Ould Kablia, was quoted as saying by the official news agency.

At gislene består av borgere fra USA, Storbritannia, Norge, Frankrike og Japan betyr involvering fra de respektive regjeringer. USA antyder en militæroperasjon for å befri gislene. Men hva hvis det skulle ende med at de kom til skade eller det som er verre, slik det skjedde i Somalia sist helg?

Victoria Nuland, a State Department spokeswoman, told reporters in Washington that an unidentified number of American citizens were believed to be among the hostages, and Defense Secretary Leon E. Panetta, traveling in Italy, seemed to raise the possibility that the United States might take military action in response.

“By all indications this is a terrorist act,” Mr. Panetta said. “It is a very serious matter when Americans are taken hostage along with others.” He also said: “I want to assure the American people that the United States will take all necessary and proper steps that are required to deal with this situation.”

Hvordan kom de inn på anlegget? Algeriske myndigheter sier selv at det var 20-30 menn og de var tungt væpnet og kjørte i tre biler. De skal ha angrepet en buss som hadde vært eller var på vei til en flyplass i nærheten. Kanskje det er den man har brukt til å transportere så mange som 40 gisler?

http://www.nytimes.com/2013/01/17/world/africa/islamists-seize-foreign-hostages-at-algeria-gas-field.html?ref=global-home