Nytt

Marton Gyongyosi, som representerer partiet Jobbik i den ungarske nasjonalforsamlingen, tok i går til orde for at myndighetene i Ungarn må lage et register over jødene i landet, ettersom disse angivelig representerer en «nasjonal sikkerhetstrussel».

In comments deemed extreme even for his rabble-rousing far-right party, Jobbik, Marton Gyongyosi urged the authorities on Monday to «tally up» the number of Jews in Hungary, especially those in the parliament and government. Such an exercise was, he claimed, «timely» given the conflict raging in the Middle East.

The government denounced the remarks, made in an address to parliament. It said it «strictly rejects extremist, racist, antisemitic voices of any kind and does everything to suppress such voices».

Gyongyosi har siden hevdet at han ble misforstått, men så lenge Jobbik ikke lar utspillet få konsekvenser for ham, er det svært vanskelig ikke å tenke at partiet ikke bare har mange antisemittiske medlemmer, men at selve partilinjen også er det.

 

The Guardian: Hungarian rightwinger denounced after calling for survey of Jews