De største bankene i Frankrike er interessert i å flytte over Kanalen til Storbritannia for å unnslippe følgene av den nyvalgte president Francios Hollandes planer om å øke skattene for dem med de høyeste inntektene, melder søndagsutgaven til den britiske avisa Daily Express.

Spørsmålet om å flytte franske bankers hovedkontorer til London ble, ifølge avisen, nylig tatt opp i et møte mellom bankene og den britiske finansministeren, George Osborne. Hollande har som kjent erklært at de med inntekter over en million euro, skal betale 75 prosent i skatt. Bankfolkene frykter at de nye skattesatsene vil gjøre det vanskelig for dem å få fatt i toppkvalifiserte folk og dermed gjøre bankene mindre konkurransedyktige. Også i store franske selskaper i luksusbransjen som LVMH, eieren av Louis Vuitton, spekulerer man på å flytte sine hovedkontorer til Storbritannia for å sikre at deres topp-sjefer slipper unna skattekravene til den nye franske presidenten.

Samtidig meldes at de britiske finansmyndighetene har oppdatert sitt «dommedagsscenario» for euroen hvis Hellas går ut av EUs fellesvaluta, men myndighetene vil ikke gå ut med detaljer av planen. De fleste bankfolk og økonomer tror nå at euroen ikke vil bestå i sin nåværende form. Sjeføkonom Simon Ward i Henderson Global Investors sier at euroen i framtiden ikke vil omfatte så mange EU-land som i dag fordi det greske folket gjennom valget har signalisert at landet ikke vil ta på seg kostnadene ved å beholde euroen.

Den tidligere administrerende direktøren i Bank of New York Mellon, Robert Kelly, sier at det nå bare er to muligheter for Hellas, enten å gi opp og holde sine gjeldsforpliktelser eller å gå ut av euroen. Sjeføkonom Philip Shaw i Investec sier at det nå er svært vanskelig for Hellas å holde seg inne i eurosonen. Smerteterskelen for gresk økonomi er overskredet, og det er nå bare et spørsmål om når Hellas vil forlate euroen, mener han. Samtidig advarer Shaw mot den økonomiske smitten som en gresk uttreden av euroen vil føre med seg. Men slike advarsler kommer stort sett fra økonomer som mener at euroen bør beholdes. De som mener at Hellas bør gå ut av euroen, ser ikke for seg slike skrekkscenarier, men mener at å forlate euroen vil være det beste middelet for å få gresk økonomi på beina igjen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂