Trondheim har etterhvert opparbeidet seg et rykte, også internasjonalt, som arnested for en giftig anti-israelisme som knapt lar seg skille fra antisemittisme. Israelere som selger naturprodukter offentlig er de siste dager sjikanert på en svært ubehagelig måte.

Det er medlemmer av Sosialistisk Ungdom som har ledet an, for å vise at de ikke er dårligere enn Revolusjonær Kommunistisk Ungdom og Tjen Folket. En konkurranse i anti-israelisme som tipper over i fiendtlighet, mot jøder.

Conrad Myrland beskriver det som skjedde:

I februar 2011 ble et israelsk flagg stjålet da MIFFs  lokalforening i Trondheim avholdt en stand. Mehrnaz Bamdadsoofi fikk siden et forelegg på fire tusen kroner for tyveriet, men det hindret henne ikke fra å delta i ny trakassering mot MIFF-stand i september.

Skremte bort kunde

Palestinakomiteen og Sosialistisk Ungdom i Trondheim vil ikke stå tilbake for sine kamerater i Revolusjonær Kommunistisk Ungdom og Tjen Folket i sin kamp mot Israel. Onsdag 29. februar meldte Trondheim SU med stolthet på sin Twitter-profil: “Aksjonen mot standen som selger produkter fra okkuperte områder i Palestina var vellykket. Boikott Israel!” Det ble delt ut flyers fra Palestinakomiteen under aksjonen.

Slik beskriver israelerne situasjonen som aksjonistene opplevde “vellykket”.

– Det kom 15-20 ungdommer som skjøv bort en av våre kunder. Hun ble så skremt at hun rømte fra stedet. De laget en ring rundt oss og ropte slagord, forteller selgerne til Miff.no. Et av slagordene som ble brukt var “Israel dreper palestinske barn”. Fordi israelerne ikke forstår norsk særlig godt, kan de ikke si hvilke andre tilrop de fikk. Men det er ingen tvil om at de opplevde situasjonen truende.

Da den kvinnelige selgeren på et annet tidspunkt skulle kjøpe seg noe mat, ble også hun omringet av sinte ungdommer som trakasserte henne.

Ny aksjon mandag

I går skal flere av de sosialistiske aksjonistene ha vært tilbake i Trondheim sentrum. De israelske selgerne ble advart mot å sette opp sin stand, og holdt seg derfor også hjemme i dag.

– Vi ønsker ikke å lage problemer, sier selgerne.

– Å lage en demonstrasjon er greit nok, men ikke å true og hindre lovlig salg, legger de til.

Selgerne har de siste måneder reist rundt i byer i Nord-Norge og solgt naturprodukter fra dødehavsprodusenten Nature’s Heaven. Aldri har de møtt slike ubehageligheter som de har gjort i Trondheim.

Selgerne roser shoppingsenteret Trondheim Torg, hvor de hadde leid standplass de fire første dagene av forrige uke. De opplevde hele tiden støtte fra senterledelsen og senterets sikkerhetsvakter.

– Det var ikke ulovlig virksomhet de israelske selgerne drev. Derimot var det en ulovlig demonstrasjon, sier en kilde i næringslivet i Trondheim som kjenner saken.

 

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.