Nytt

Opptøyene i Tunisia har spredt seg til hovedstaden Tunis. – Vi er ikke redde, vi frykter intet, bare Allah, roper demonstrantene. Myndighetene bruker hardhendte metoder som bare øker raseriet.

Muslimske land med sine store befolkningsoverskudd lever på en vulkan. Plutselig kan landet være kastet ut en malstrøm som ender med et maktskifte.

President Zine al-Abidine Ben Ali har sittet i 23 år, på typisk autokratvis. Da blir man døv, og kjenner bare jernneven. Det er den som er tatt i bruk mot demonstrantene. Snikskyttere mot egen befolkning lyder ikke særlig fornuftig. Som alltid sirkulerer det nå opplysninger om at antall drepte er langt flere enn de offisielt 20.

In the working-class suburb of Ettadamen, Reuters news agency reported that youths threw stones at police and vandalised shops, cars and a government office.

Security forces responded by firing tear gas canisters and shots into the air.

«We are not afraid, we are not afraid, we are afraid only of God,» demonstrators chanted.

Earlier, police used force to disperse demonstrations there by artists and journalists protesting against the shooting of demonstrators.

The government also said four civilians had been killed by police who acted in self defence in the town of Kasserine. But local residents say the protesters were shot dead by police snipers on rooftops.

Informasjonsministeren la skylden for opptøyene på ekstremistiske krefter, både religiøse og politiske. De fisker sikkert i rørt vann, men er neppe hele forklaringen. Hva gjør regimet? Tør det gi innrømmelser, eller strammer det til? Som regel strammer de muslimske regimene til, de tør ikke ta sjansen på innrømmelser.

Det får de kritikk fra Vesten for.

But the Tunisian government’s response has been criticised by the EU and the US, which has called on the country to respect freedom of expression.

The US repeated its concern on Tuesday. «The United States is deeply concerned by reports of the use of excessive force by the government of Tunisia,» AFP news agency quoted state department spokesman Mark Toner as saying.

Tunisia protests: Fresh clashes in Tunis

Les også

-
-
-
-
-