Nytt

Narniafans og venner av C. S. Lewis raser etter at skuespilleren Liam Neeson, som gir stemme til løven Aslan, hevdet at Aslan – et Kristus-symbol – også symboliserer andre religiøse ledere, som f.eks. muslimenes profet Muhammed og Buddha.

De populære fortellingene om Narnia har et åpenlyst kristent budskap, og Lewis skrev da også selv at karakteren Aslan er basert på Kristus. I følge forfatteren er alle Narnia-fortellingene fulle av kristen symbolikk; bl.a. symboliserer Aslans død og gjenoppstandelse i boken/filmen Løven, heksa og klesskapet Jesus` korsfestelse og oppstandelse.

Nå mener både fans og venner av C. S. Lewis at Neeson ødelegger forfatterens arv for selv å fremstå som politisk korrekt.

Walter Hooper, Lewis’s tidligere sekretær og en av forvalterne av Lewis` eiendom, sier at forfatteren ville ha blitt rasende:

– Det har overhodet ingenting å gjøre med islam, sier han. – Lewis ville simpelthen benektet det. Han skrev at «hele Narnia-historien handler om Kristus». Lewis kunne knapt ha uttrykt seg klarere.

Hooper tilskriver Neesons bemerkninger politisk korrekthet og et ønske om å være «veldig multikulturell», og legger til: – Jeg kjenner ikke Liam Neeson eller hva han tenker på… men dette var ikke Lewis` intensjon.

Liam Neeson’s view on the role of Aslan has sparked anger

C S Lewis had a firm view about the role of Aslan in the Chronicles of Narnia.

The author once wrote of the character: ‘He is an invention giving an imaginary answer to the question, “What might Christ become like if there really were a world like Narnia, and He chose to be incarnate and die and rise again in that world as He actually has done in ours?”’

Lewis also said that the books are full of Christian symbolism, covering subjects such as heaven and the end of the world.
This represents the crucifixion and resurrection of Jesus Christ, and in shattering the power of the White Witch, the resurrection’s conquest of original sin.

Ahead of the release of The Voyage of the Dawn Treader next Thursday, Neeson said: ‘Aslan symbolises a Christ-like figure but he also symbolises for me Mohammed, Buddha and all the great spiritual leaders and prophets over the centuries.

‘That’s who Aslan stands for as well as a mentor figure for kids – that’s what he means for me.’

Den tidligere redaktøren for The Catholic Herald beskylder Neeson, som selv er praktiserende katolikk, for å ha «forrådt Lewis intensjon og skammelig forvrengning»:

He said: ‘Aslan is clearly established from the very beginning of the whole cannon as being a Christ figure. I can’t believe that Liam Neeson is so stupid as not to know.’

The Chronicles of Narnia mainly follow the adventures of four siblings as they discover a magical land, full of talking beasts, unicorns and witches. Clive Staples Lewis, a devoted Christian, wrote the books between 1949 and 1954.

Daily Mail: Narnia fans’ fury after Liam Neeson claims Aslan – the symbol of Christ – could also be Mohammed