Tysklands nye president, Christian Wulff, er et eksemplar av arten politisk korrekt. I en tale til nasjonen nylig sa han at islam var en sentral del av tysk kultur. Nå har han vært i Tyrkia og sagt noe like vidløftig og overdrevet: kristendommen er en del av Tyrkia. Det fikk vertskapet til å rømme seg. Tyrkerne slo ihjel de kristne i 1915 og har siden ikke villet la dem bygge kirker eller utdanne prester.

Tysklands forbundspræsident, Christian Wulff, stak tirsdag hånden ned i en politisk hvepserede, da han som det første tyske statsoverhoved nogensinde holdt en tale for det tyrkiske parlament i Ankara.

Christian Wulff fik for nylig hård kritik fra sit eget konservative, katolske bagland, efter at han ved festlighederne i anledning af 20 året for den tyske genforening talte om, at islam er en del af Tyskland.

Lange kristne traditioner
Tirsdag griber Wulff så til det modsatte fortegn i det kun halvt fyldte parlament i Ankara, da han fremhæver, at muslimer i Tyskland kan dyrke deres tro i værdige rammer.

– Samtidig forventer vi, at kristne i islamiske lande har samme ret til at udleve deres tro offentligt, uddanne teologer og bygge kirker, siger den tyske præsident, der henviser til, at kristendommen har lange traditioner i Tyrkiet:
– Kristendommen hører uden tvivl til i Tyrkiet.

Ordene vækker næppe begejstring hos hans tyrkiske værter. For myndighederne i Tyrkiet forbyder byggeriet af kirker, og andre trosretninger må fortsat ikke uddanne præster.
Tyrkisk præsident undgik svar
På den efterfølgende pressekonference undgår den tyrkiske præsident, Abdullah Gül, ifølge tyske netmedier da også behændigt at svare på spørgsmålet om, hvorvidt han er enig i, at kristendommen hører til i Tyrkiet. I stedet taler han i generelle vendinger om, at tyrkiske indvandrere i Tyskland skal have hjælp til at lære tysk.

Wulffs tale i Ankara kommer nemlig midt i en ophedet tysk integrationsdebat, hvor kansler Angela Merkel har erklæret, at det multikulturelle samfund er slået fuldstændigt fejl.

Og forbundspræsidenten siger da også i sin tale, at tyrkiske indvandrere er velkomne i Tyskland, men at de bør yde en aktiv indsats for at blive del af det tyske samfund.

/ritzau/dpa