Bare på noen dager har det skjedd ting som man tidligere skulle forsverget var mulig. Angela Merkel har erklært flerkulturen for død og mislykket. I Norge sier teflonridder for flerkultur, Jonas Gahr Støre, nei til finansiering av stormoske med saudi-arabiske penger. Begrunnelsen er det mest oppsiktsvekkende: Gahr Støre henviser til at det er forbudt å bygge kirker i kongedømmet.

Her innfører han prinsippet om gjensidighet. Det var det samme vestmaktene gjorde under den første Helsingforsavtalen på begynnelen av 70-tallet: Moskva måtte godta «kurven» om politiske og borgerlige rettigheter for å få en anerkjennelse av maktsfærene. De trodde ikke det skulle få noen betydning.

Gahr Støres avgjørelse og begrunnelse kan danne presedens. Han kan få problemer med å svare hvorfor det ikke skal gjelde i andre land som ikke respekterer religionsfriheten: Egypts behandling av koptere og Pakistans behandling av ahmadiya og kristne er to eksempler.

Behandling av ahmadiyaer er aktuelt også på hjemmebane. På Furuset i Oslo åpner snart en av landets største og flotteste moskeanlegg. Det ser ut som en festning, og forklaringen er sørgelig enkel: området har gjentatte ganger vært angrepet av unge menn, og de har ikke vært norske. Det er sunnier som nekter å godta at noen andre enn dem skal ha lov til å kalle seg muslimer.

Det flerkulturelle byggverket har virket massivt, men på bare noen dager har det vist alvorlige sprekker. At det tyske politiske sentrum beveger seg med slik fart, må gjøre inntrykk. Det er vanskelig å kall Merkel for høyreradikal eller fremmedfiendtlig. Hennes klare budskap skaper forvirring på høyeste plan.

De som nå blir hengende fast i den gamle flerkulturelle sjargongen, slik prest og rektor i Tromsø, Stig Lægdene, gjør, vil hurtig fremstå som de mest forstende og håpløse. Når motsetninger utløser et kvantitativt sprang, blir det fort klart hvem som reagerer på tiden og hvem som stritter imot.

Jyllands-Postens utenlandsredaktør Jesse Elbæk Maressa skriver at Merkel følger i Franz Josef Strauss’ fotspor: han hadde som prinsipp at det ikke måtte være partier med appell til høyre for CDU/CSU. Nå viser meningsmålinger at det er god plass til høyre for disse partiene. Thilo Sarrazins bok har rukket å selge 1 million eksemplarer på et par måneder. Merkel tar signalet og forsøker å tette hullet.

Det samme har Nicolas Sarkozy forsøkt i Frankrike. Det disse statslederne signaliserer er at de ser dybden i problemene: økonomisk, sikkerhetspolitisk, politisk og sosialt.

Det er mer urovekkende at Storbritannia kutter 8 prosent av forsvarsbudsjettet. Det betyr at 40.000 personell mister jobben. Harrier jet skrapes, to hangarskip legges i opplag, 40 prosent av stridsvognene. Storbritannia vil ikke lenger være den partneren som USA trenger, sa Nigel Gardiner fra Heritage Foundation til BBC. – Men vi bruker mer enn de fleste andre land på forsvar – 2 prosent av BNP, innvendte programleder. – Ja, men USA bruker 4 prosent, og Storbritannia hadde trengt å øke, ikke redusere forsvarsbudsjettet. Cameron kunne kuttet i internasjonal bistand og overføringer til EU.

– Men han ville forebygge konflikter, ikke løse med krig, svarte Custy Laing.

De landene som legger ned sine forsvar, slik Norge i praksis har gjort, sender et signal om at det overhodet ikke ser farene som lurer rett under overflaten. Uroen i Frankrike demonstrerer potensialet.

Det er også disse underliggende problemene Merkel adresserer når hun uttaler seg som hun gjør.

Foreløpig sender norske politikere ut forvirrende signaler. Men Gahr Støres markering idag, var noe nytt.