Kommentar

Et passasjerfly på vei fra Toronto til Karachi med 273 mennesker om bord, ble lørdag morgen stanset på Arlanda etter at det ble slått alarm. Svensk politi rykket mannsterkt ut for å pågripe en pakistaner med canadisk pass, som skal ha hatt med seg sprengstoff på flyet.

Om dette stemmer er ennå ikke slått fast. Politiet omringet flyet og den mistenkte skal være pågrepet og ført bort. Evakueringen av flyet skjedde uten dramatikk.

Alarmen kom via Oslo, skriver Expressen:

Dramat inleddes när den ridande polisen i Kanada fick ett samtal från en kvinna i Kanada som uppgav att det fanns en person ombord på planet som eventuellt hade en bomb på sig, uppger Stefan Johansson på flygräddningscentralen för Expressen.se.

– Personen finns inte på listor över personer som inte får flyga. Personen checkade in sitt bagage som genomgick en vanlig safetyscreening, säger Stefan Johansson.
Svenska luftfartsmyndigheten fick informationen från Kanada via trafikledningen i Oslo.

Strax före sju på morgonen kom larmet om att ombord en av Pakistan International Airlines Boeing 777 skulle en man ha med sig något slags explosivt material. Planet har totalt 273 personer ombord inklusive besättning och kom närmast från Toronto, Kanada. Strax efter halv åtta på morgonen landade planet på Arlanda dit femton polispatruller samt bomtekniker och nationella insatsstyrkan kallats.

Flygplanets slutdestination var Karachi, Pakistan. Omedelbart skickades 15 patruller samt bombtekniker till flygplatsen. Även nationella insatsstyrkan är inkopplad. Ombord, på plats 23L, finns en person som misstänks ha sprängmedel på sig. Enligt polisen rör det sig om en pakistanier med kanadensikt pass, men man har ännu ingen övrig information om honom annat än att han inte finns med på några listor som ger personer flygförbud.

Bombhotat plan har landat på Arlanda
DN

Misstänkt bombman tvingade plan landa på Arlanda