Rinkeby brenner og det offisielle Sverige aner ikke hvordan det skal bete seg. Tirsdag kveld braket det løs for annen natt på rad: et hundretall ungdommer knuste rutene i politistasjonen og forsøkte tenne på. Senere på natten ble skolen tent på. Brannmenn står og ser på. De tør ikke gå inn. Den svenske autoriteten har abdisert.

Det er en ytterst dårlig anskuelsesundervisning de rebelske ungdommene i Rinkeby får: øvrigheten er redd dem. Det lover dårlig for fremtiden.

Myndighetene tør ikke innrømme for seg selv at deler av det nye Sverige ikke respekterer dem i det hele tatt. Opptøyene og vandaliseringen er et opprør, mot hele samfunnsordningen, og det skremmer livskiten ut av det politisk korrekte Sverige.

Det första larmet kom till polisen redan vid halv sju i går kväll, då hade ungdomar brutit upp gatsten och lagt i högar. Tre timmar senare började en byggnad vid Rinkebyskolan att brinna. Det var startskottet för kravallerna. Kort därefter krossade någon fönstret på polisstationen och tände eld.
– Det har brunnit här men vi lyckades släcka det själva, säger Mikael Eriksson.
Sent i natt var situationen okontrollerad. Ungdomar tände eld på bilar, soptunnor och byggnader.
En SL-buss som var på väg in i området attackerades och vittnen beskriver hur samtliga rutor i bussen krossades.
– Det är en krigszon här ute, det regnar ner stenar, säger en person som vill vara anonym till Metro.
Tidigt i morse brann det fortfarande i minst en byggnad, men brandkåren kunde under lång tid bara stå och se på. Polisen bedömde att hotbilden mot dem var för stor och kunde inte garantera deras säkerhet.
– Så fort de rullar in blir de attackerade, säger Mikael Eriksson.
Bilden bekräftas av Björn Hörnsten på Stockholms brandförsvar:
– Just nu brinner det i skolan men vi kan inte göra något alls. Vi har tre brandstationer på plats och flera ledningsbilar som står och väntar på att vi kan gå in, säger han.

Når brannmenn konstaterer at skolen brenner, men at de ikke kan gjøre noe, er løpet kjørt. Da kommer det flere branner.

Det ligger et anarkistisk, nihilistisk drag i opptøyene, akkurat som i de franske forstedene. Man får rett og slett sans for å ødelegge. Man driver en slags lekekrig mot politiet som ikke tør eller får lov til å ta igjen. Hver innrømmelse som myndighetene gir blir svært vanskelig å ta igjen.

Det er valg til høsten, og vandaliseringen er rene gavepakken til Sverigedemokratene.

Brandattentat mot polisstation

Her har «noen ungdommer» tent på en fint renovert gammel bygning som brukes som kultur/fritidssenter, dvs. en plass for ungdommene selv: Rinkeby Akademin. Når brannvesenet rykker ut blir de hindret i flere timer av «ungdommer», og dermed brenner bygningen ned.

Så enkelt og miniutiøst kan den svenske katastrofen beskrives, og reporteren i SVT er helt kald og lakonisk. Det er hennes eget land som brenner og hun later som ingenting.