Nytt

Vatikanets representant i Tyrkia, italieneren Luigi Padovese, ble ved 13-tiden i dag knivstukket til døde av sjåføren sin i sitt hjem i den sørtyrkiske havnebyen Iskanderun, hvor han er katolsk biskop. Gjerningsmannen er allerede arrestert.

Dette er det andre drapet på en italiensk prest i Tyrkia på fire år. Den 5. februar 2006, mens karikaturstriden raste som verst, ble Andrea Santoro myrdet med to pistolskudd mens han knelte i bønn inne i kirken. Et vitne til ugjerningen fortalte senere at drapsmannen ropte «Allahu akbar» både idet han fyrte av skuddene og da han løp fra åstedet.

Tatt i betraktning at Italia er et av de få landene som stemte imot granskning av Israels bording av konvoien på vei til Gaza, foruten den vanskelige situasjonen for kristne generelt og prester spesielt, er det svært vanskelig ikke å tenke på muligheten for at drapet var religiøst eller politisk motivert. Italias ambassadør til Tyrkia gikk imidlertid svært raskt ut og sa at sjåføren en tid hadde gått til psykolog.

Padovese skulle etter planen reise til Kypros fredag for å ta imot pave Benedikt XVI sammen med andre av regionens prelater. Vatikanet uttaler at man der er rystet over drapet, men at pavens besøk uansett går av stabelen som planlagt.