Kunstverk

filippino_lippi_trollmannen_simon.jpg

Filippino Lippi (Prato, 1457-1504), sønn av Fra Filippo Lippi
Apostlene Peter og Paulus med trollmannen Simon fremfor keiser Nero (1481-82)
Freske – 230 x 250 cm – Brancacci-kapellet, Santa Maria del Carmine, Firenze

Trollmannen Simon ble i følge Apostlenes gjerninger, kapittel 8, omvendt da apostelen Filip forkynte ham evangeliet. Da Simon så at Den hellige ånd ble gitt til folk ved at apostlene la hendene på dem, tilbød han dem penger for at de skulle gi ham den samme makten. Peters svar lød (versene 20-23):

«Forbannet være både du og pengene dine, du som tror at du kan kjøpe Guds gave for penger! Du har ingen arvelodd eller del i dette, for ditt hjerte er ikke oppriktig mot Gud. Omvend deg fra denne ondskapen din, og be til Herren, så kanskje han vil tilgi deg det du tenker i hjertet. For jeg ser at du er full av bitter galle og lenket til ondskap.»

Forøvrig et skriftsted som ble hyppig benyttet mot pavens avlatshandel på reformasjonens tid.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også