Nytt

Den danske Bank har valgt å trekke seg ut av to israelske selskaper med henvisning til deres involvering i bosetninger på Vestbredden og bygging av sikkerhetsgjerdet. Det samme gjør pensjonskassen PKA.

Danske Bank ekskluderer de to israelske selskaber, Elbit og Africa Israel, fra sine investeringer som følge af aktiviteter i ulovlige bosættelser. En stribe andre bosætterselskaber risikerer også at blive udelukket.

Danske Bank vil ikke længere investere i de to israelske selskaber Africa Israel Investments og Elbit Systems som følge af deres aktiviteter i de besatte, palæstinensiske områder. Danske Bank offentliggør i dag, at Africa Israels og Elbits aktiviteter i jødiske bosættelser og ved den såkaldte sikkerhedsmur overtræder internationale normer, og at de derfor sættes på finanskoncernens liste over ekskluderede virksomheder.

»Vi varetager kundernes interesser, og vi ønsker ikke at placere kundernes penge i selskaber, der overtræder internationale normer,« siger Thomas H. Kjærgaard, ansvarlig for socialt ansvarlige investeringer i Danske Bank-koncernen.
..
Ud over de to ekskluderede selskaber er Danske Bank i gang med yderligere analyser af en stribe andre selskaber med aktiviteter i bosættelser. Thomas H. Kjærgaard ønsker ikke at sætte navn på, men meget tyder på, at der bl.a. er tale om de franske selskaber Veolia og Alstom, som er involveret i opførelsen af en toglinje fra Jerusalems centrum til flere bosættelser i det besatte Østjerusalem.

Det var en artikkelserie i Berlingske Tidende som var utløsende årsak til desinvesteringen.

Pensjonskassen PKA trekker seg fra fire selskap.

PKA dropper israelske Elbit Systems, det amerikanske Detection Systems, israelske Magal Security Systems og det israelske Africa Israel Investments.

Danske Bank frasorterer omstridte israelske selskaber