Kjell Åke Palmquist (44) bodde og arbeidet i Oslo. Klokken 02 natt til søndag 23. mars 2008 hadde han vært på byen. Nå ville han hjem. Han praier en drosje ved Oslo sentralbanestasjon og ber om å bli kjørt hjem til Alnabru. Palmquist er beruset. Det kunne man tidligere godt være i Oslo, men nå lurer farer på mange hold.

Drosjer pleide å være trygge steder. Autoriserte drosjer. Ikke pirattaxier. Jenter er blitt voldtatt av sjåførene i autoriserte taxier. Tilfellet Palmquist viser at man aldri vet hvor faren kommer fra.

Nettavisens Kjetil Mæland har dekket saken som har gått i Oslo tingrett:

Klokken var 02 natt til søndag 23. mars 2008. Den berusede mannen hadde nettopp forlatt drosjen.

Dratt under bilen
Men før drosjekunden hadde fått kommet seg i «sikkerhet» kjørte drosjen over mannen. Deretter ble han dratt med under bilen 364 meter bortover gata før han ble liggende hardt skadd. Kjell Åke Palmquist døde på stedet.

Påtalemyndigheten mener at det var den 58 år gamle mannen som kjørte på svensken, og at han også stakk fra stedet uten å hjelpe den hardt skadde mannen.

Sjåføren er av pakistansk opprinnelse. Han hadde tolk i retten. Han nektet straffeskyld. I Oslo tingrett påsto han at han så at Palmquist sto halvannen meter fra bilen da han kjørte.

Men dette er noe helt annet enn det han skal ha forklart i det første politiavhøret, 22. mai 2008. Ifølge politiavhøret av mannen forklarte han da at Kjell Åke Palmquist skled da han gikk ut av bilen.

Han forklarte også at hørte avdøde Palmquist komme borti bilen, og at han hørte lyder under bilen da han kjørte.

Forklaringen
I dette avhøret fortalte 58-åringen først at avdøde Palmquist hadde gått rundt bilen og opp på en liten snøhaug ved siden av veien.

– Han skled og så sneiet han bilen. Så kjørte jeg videre.

Deretter fortalte 58-åringen at han hørte lyder under bilen. Først litt når han kjørte sakte. Deretter mer når han fikk bilen i fart. Etter noen meter fikk han et hopp på bilen.

– Siktede hørte masse lyd mens bilen gjorde et hopp. Mens han kjørte mot plassen han skulle snu tenkte han inne i seg at passasjeren ikke kunne truffet bilen fordi passasjeren hadde stått der. Han kjørte sakte forbi og tenkte hvor det hadde blitt av passasjeren. Det var høye gjerder på begge sider og ingen porter å gå inn, leste aktor Anja Bech fra det første avhøret.

Denne forklaringen stemmer svært bra med tiltalen mot mannen. Politiet mener at lydene under bilen var Palmquist som ble dratt 364 meter, og hoppet var bilens bakhjul som kjørte over Palmquist.

Knud Bryns vei er en blindvei. Sjåføren måtte snu og kjøre tilbake der han kom fra. Han registrerte at det var høye gjerder på alle kanter og lurte på hvorfor han ikke så mannen. Dette sa han i de første avhørene. I retten påsto han at politiet la ordene i munnen på ham. Men det avviste påtalemyndigheten: det var tolk og advokat til stede.

Drosjesjåføren var tiltalt for uaktsomt drap og for å ha unnlatt å hjelpe et menneske i nød. Han begikk forbrytelsene i embets medfør, mens han var i tjeneste for å frakte mennesker i Oslo by, en service som er pålagt ekstra regler og bestemmelser.

Drosjesjåføren ble kjent skyldig. Hva dømte Oslo tingrett ham til? Hva var Kjell Åke Palmquists liv verdt? 6 – seks – måneders fengsel.

Kjell Åke Palmquist ble 44 år.

– Drosjesjåfør drepte kunden

Jeg kjente bilen hoppet

– Her ligger Kjell under drosjen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.