Den etniske uroen i byen Culemborg i Nederland truer med å spre seg. Konflikten mellom marokkanske og molukkanske ungdommer eskalerer, og har ført til slossing i gatene og bilbranner. I et forsøk på å stanse urolighetene har nederlandske myndigheter gitt politiet spesielle fullmakter: ansamlinger av fire eller flere personer i gatene er blitt forbudt, og flere gater i Culemborg er blitt stengt for å holde gruppene fra hverandre.

Imidlertid truer konflikten med å spre seg da unge marokkanere og molukkanere i hele Nederland nå provoserer hverandre på nettsider.

Uroen i Culemborg startet på nyttårsaften, da en bil kjørte inn i en gruppe molukkanere som oppholdt seg i en privat hage. Flere av dem ble skadet, og sjåføren er i ettertid siktet for drapsforsøk. To av de fem mennene i bilen ble angrepet av tilskuerne, og i opptøyene som fulgte ble flere mennesker skadet og vinduer ble knust. En jente havnet på sykehus med hjernerystelse da hun ble truffet av en stein som ble kastet inn av vinduet i huset der hun bodde.

Konflikten skal opprinnelig har startet som en krangel om en bil som var blitt ødelagt. – Og det er det som alltid skjer, sier sosiolog Rudy Koopmans ved det frie universitetet i Amsterdam, som mener det dreier seg om rivalisering om territorium:

«It is all about competition for public space, but it could also be about competition on the labour market. It may be that a certain neighbourhood is dominated by shops owned by one ethnic group, like during the riots in Birmingham in Great Britain a few years ago.»

Police have been given special powers in the Terweijde district of Culemborg. There is a ban on gatherings of four people or more on the streets, and roads have been blocked to keep the rival groups apart.

Christian Moluccans
Around 65 Moluccan families live in the neighbourhood. Their community originally came from the Moluccan islands in what was once the Dutch East Indies (now Indonesia). They came to the Netherlands in 1950, when Indonesia gained independence. The Christian Moluccans had fought alongside the Dutch against the Muslim Indonesian independence fighters. The Moluccan community has a strong ethnic identity as a group in the Netherlands.

Borgermester Roland van Schelven i Culemborg sier at han føler seg hjelpeløs, og mener at de igangsatte tiltakene ikke vil hjelpe mot de dypereliggende årsakene til spenningene i boligområdet Terweijde, som i lang tid har vært en hodepine for byens politiske adminstrasjon.

The behaviour of some of the youths is so ‘intolerable’ there’s no point even talking to them.

‘It’s a cat and mouse game. Once the police withdraw, something new takes place,’ he said.

«Terweijde is governed by a street culture in which legal punishment is a status symbol,’ added police chief Henk van Zwam. So arrests don’t solve the problems there.

Borgermesteren mener spenningene er en følge av avgjørelsen om å bosette både marokkanere og molukkanere i samme distrikt. Molukkanerne, som var blant de innvandrerne som kom først til Nederland, ble gitt sitt eget distrikt i Terweijde tidlig på 1960-tallet. Kort etter ble marokkanske innvandrere også bosatt i det samme nabolaget. I dag er det rundt 2000 mennesker med marokkansk bakgrunn og rundt 1000 med molukkansk bakgrunn i byens befolkning på 27.000.

Pastor Nah Sahuleka, som er molukkaner og bor i Culemborg, sier at den nåværende konflikten startet i september 2009, da en bil som tilhørte en molukkansk beboer ble ødelagt av marokkanske ungdommer: – Jeg vet hvordan vi molukkanere er, vi vil ikke bli drevet inn i et hjørne. Uansett hva det koster vil vi forsvare området vi bor i. Det ligger i genene våre. Vi er som våre forfedre, som sloss side ved side med nederlenderne i Indonesia, sier Sahuleka. Han avviser imidlertid at det dreier seg om en religiøs konflikt, selv om enkelte av ungdommene til tider bruker religion som provokasjon mot hverandre:

Meanwhile Dutch-Moroccan and Dutch-Moluccan youths throughout the Netherlands are provoking each other on various websites. Sometimes the reactions are based on religious divisions. A majority of Moluccans in the Netherlands are Christian; the Moroccan community is mainly Muslim. The conflict in Culemborg has got nothing to do with religion, says Reverend Nah Sahuleka:

«I have good relations with Moroccans. I think some parents have trouble keeping their children under control. I have the idea that this is more of a problem in Moroccan families. In Moluccan families, there is more respect for the authority of parents. The commandment ‘honour your father and your mother’ is still held high.»

According to Mr Sahuleka it is impossible to see either of the two groups as the wrongdoers or as the victims. The youths react to one another and then the violence escalates.

Det er har foreløpig ikke vært noen tilfeller av alvorlig vold, men sosiolog Koopman mener uroen likevel bør tas seriøst:

– Vi er ikke vant til å se slike ting i Nederland – hvilket er bra, og det er derfor vi bør ta det seriøst. Men vi må ikke lage for mye ut av det og gjøre det til et nasjonalt problem når det i virkeligheten er en eldgammel form for rivalisering som tilfeldigvis har kulminert i vold mellom to grupper med forskjellig etnisk bakgrunn.

Radio Netherlands Worldwide: The Netherlands shocked by ethnic unrest

NRC Handelsblad International: Race riots lead to emergency measures in Culemborg

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂