Nytt

Fransk politi har arrestert en 32 år gammel franskmann med algerisk bakgrunn som overvåking viser hadde kontakt med Al Qaida i Maghreb. Han tilbød å vise dem dem terrormål i Frankrike og ønsket selv å delta. Det som virkelig fikk klokkene til å ringe var at mannen arbeider med kjernefysikk.

Han har en ansvarsfull stilling og skulle ha arbeidet på resultatene av forsøkene med den store Hadron Collider i Geneve. CERN forsikrer at han ikke kan ha fått tak i sensitivt materiale i sitt arbeid. Men arbeid på CERN gir selvsagt store muligheter til å knytte verdifulle kontakter, og adgang gir anledning til å stjele hemmeligheter.

Cern has 2,400 full-time staff members and an additional 6,071 scientists from 20 countries. Many live in France as no residential facilities exist on the site.

Intelligence officials pointed out that the highly educated suspect did not have the usual profile of would-be Islamists in France – often petty criminals recruited and indoctrinated from deprived, high-immigrant suburbs ringing large cities.

The brothers first came to anti-terror investigators attention when they cropped up in an inquiry into French Islamists seeking to fight Nato forces in Afghanistan.

The decision to arrest them followed the interception of internet exchanges with people identified as having links with AQIM. The messages reportedly included information on potential targets in France.

All of the emails had been kept and would be used as evidence against the brothers, said a judicial source.

Mannen ble arrestert sammen med sin bror på 25. De bodde sammen. Begge har vært under overvåking det siste halvannet år.

Det var tydelig at arrestasjonene satte CERN i stor forlegenhet.

James Gillies, a CERN spokesman, said the physicist was still registered as a member of the research team but had not been seen for some time. In a statement, the center said that he was arrested Thursday and had worked as an analyst on projects involving its Large Hadron Collider, the world’s largest particle accelerator, since 2003, but that he was not an employee and his project would not have been of any use to terrorists.

«His work did not bring him into contact with anything that could be used for terrorism,» said the statement from the center, whose formal name is the European Organization for Nuclear Research. «None of our research has potential for military application, and all our results are published openly in the public domain.»

At en agent for Al Qaida kan penetrere en av Europas fremste forskmingsinstitusjoner reiser alvorlige spørsmål om «forsvarsverkene» i EU. Hvordan var det mulig? Og det attpåtil i en institusjon som arbeider med kjernefysikk. Ut fra en slik posisjon kunne mannen ta kontakt med forskere over hele verden og stille spørsmål, stille spørsmål, og knytte kontakter, uten at det var noe påfallende ved det.

Al Qaida ønsker å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen.

At Al Qaida hadde en kilde plasset inne på en av Europas desidert fremste høyteknologiske arbeidsplasser, må sjokkere sikkerhetstjenester og alle som har med sikkert å gjøre. Det må føre til spørsmål om kontroll og screening.

France Suspects Physicist of Qaeda Ties


Al-Qaeda suspect was Cern nuclear researcher plotting attacks on France

A «high level» al-Qaeda suspect who provided data on terror targets in France and expressed a «desire to carry out an attack» was yesterday revealed to work at Cern, the world’s largest nuclear research facility.