Nytt

Midtøsten-seminaret ved NTNU får presse i Israel og den er ikke positiv. Det er bare én i en rekke negative saker. Israelerne begynner å få øynene opp for at noe har skjedd i Norge.

Nestleder ved den israelske ambassaden i Oslo, Aviad Ivri, skrev sist måned et brev til NTNU-rektor Torbjørn Digernes. Brevet er lagt ut på ambassadens hjemmeside. Ivri sier det er sjelden ambassaden blander seg inn i en akademisk forelesningsrekke, men situasjonen er ikke normal.

«We were saddened to learn that a biased and one-sided seminar on Israel is taking place at the Norwegian University of Science and Technology in Trondheim,» Deputy Chief of Mission of the Israeli Embassy in Oslo, Aviad Ivri, wrote last month to the institution’s dean.

..
«There’s no one on the panel with a neutral view of Israel, let alone anyone to advocate its position,» a source from the Foreign Ministry said. «Usually we do not get involved with academic forums of this sort because it’s a freedom-of-expression issue, but this all-star team of Israel-haters crosses a line,» the diplomat added.

«The overwhelming majority [of Israeli academics] oppose Pappe and Zuckerman and are rarely if ever found in seminars in Norway,» Ivri wrote.

Digernes vil ikke være ved at det er noe spesielt med forelesningsrekken.

Israelerne er i stand til å skille på kritikk. Anklagene mot Norge pga Hamsun-markeringen er «hot air». Men at Oljefondet trakk seg ut av selskapet Elbit var noe helt annet. Det var en direkte trussel mot israelsk næringsliv, og dermed eksporten Israel trenger.

Foredragsholderne i Trondheim sier israelerne noe om at den kulturelle eliten i Norge begynner å bli ko-ko. Å invitere en slik rekke og insistere på at den er balansert, er det bare indoktrinerte mennesker som greier.

Når dette inntrykket festner seg, vil Norge tape langt mer enn Israel, av den enkle grunn at Israel betyr mer og har en bedre sak.

‘All-star team of Israel-haters’ at Norway school raises concern