Nytt

En islamistisk gruppe, Boko Haram, gikk til angrep på flere politistasjoner i det nordlige, islamske Nigeria søndag. Mandag og tirsdag slo myndighetene tilbake. Mange skal være drept.

Boko Haram er et uttrykk på hausa som betyr «ingen vestlig utdannelse», og det er denne avvisningen av moderniteten som er deres program. De vil ha et gjennomislamisert samfunn.

A senior member of the group, Abdulmuni Ibrahim Mohammed, told Reuters after his arrest in Kano State on Monday: «We do not believe in Western education. It corrupts our ideas and beliefs. That is why we are standing up to defend our religion.»

The Nigerian police said the group’s fighters attacked police stations in at least two states on Sunday and Monday. In one state, Bauchi, at least 39 militants were killed, a local police spokesman said; in another, Yobe, fighters used fuel-laden motorcycles to bomb a police station, and then, armed with bows and poison arrows, they attacked officers, another police spokesman said.

Angrepene setter myndighetene i forlegenhet, også fordi kravene er islamistiske. At religiøse oppfører seg som banditter setter religionen i et dårlig lys.


Scores Die as Sect Fights Nigeria Police