Nytt

India har lykkes å fjerne Kashmir fra arbeidslisten til Richard C. Holbrooke. Nå skal han kun beskjeftige seg med Afghanistan og Pakistna. Opprinnelig sto det også «beslektede emner», stikkord for Kashmir. Men da Holbrooke ble utnevnt var denne henvisningen strøket.

Mange tolker det som et tegn på at USA tar India mer alvorlig og at forholdet er tettere.

Indian diplomats, worried about Holbrooke’s tough-as-nails reputation, didn’t want him meddling in Kashmir, according to several Indian officials and Indian news media reports. Holbrooke is nicknamed «the Bulldozer» for arm-twisting warring leaders to the negotiating table as he hammered out the 1995 Dayton peace accords that ended the war in Bosnia, a peace that has stuck.

«I think it is time for us — having fobbed off Holbrooke — to sit quietly and ask where are we and how do we manage the situation,» said C. Raja Mohan, an Indian strategic analyst who served on India’s national security advisory board in 2006.

U.S. Removes Kashmir From Envoy’s Mandate; India Exults