Kåre Willochs kronikk i Aftenposten (15.1.) fortoner seg som et skriftstykke fra en epoke da Yasser Arafat styrte PLO med jernhånd og sekulære nasjonalister dominerte den palestinske bevegelsen.
Det kan fortone seg som om Willoch ikke har fått med seg at det etter Irak-krigen hersker en slags lavintensitetskrig i den islamske verden som har delt seg i to fiendtlige blokker. Den ene blokken er ledet av Saudi-Arabia og Egypt som ønsker seg en to-statsløsning på Israel-Palestina konflikten og den andre blokken er ledet av Iran,Syria og Hizballah som ønsker at Israel skal fjernes fra kartet og erstattet med en islamsk-palestinsk stat.
Fra det øyeblikk Hamas vant valget i januar 2006 oppsto det borgerkrig på den palestinske arenaen som toppet seg i Hamas militærkupp sommeren 2007 hvor blodet mellom Fatah og Hamas fløt i Gazas gater. Denne krigen fortsatte under Israels angrep på Hamas på Gaza. Hamas likviderte Fatah-aktivister der mens Fatah undertrykte Hamas-aktivister og fengslet dem på Vestbredden.
Denne borgerkrigen gjenspeiler to ulike politiske konsepter: Fatah stadig preget av palestinsk nasjonalpragmatisme og Hamas den islamistiske tradisjonen med røtter i den palestinske borgerkrigen 1936 – 9.
Problemet nå er at disse hovedpartiene i Palestina har forankret seg i to rivaliserende politiske blokker: Hamas tilhører den uforsonlige Iran-blokken mens Fatah tilhører Egypt/Saudi – blokken.
Alle arabiske patrioter som lager kommentarer og analyser i de to arabiske kvalitetsavisene Dar Al-Hayat og Asharq Alawsat,avslutter nær sagt alle artikler med innstendig oppfordring til palestinsk nasjonal enhet. Enhver skjønner jo at denne konflikten ikke kan løses på noen måte så lenge palestinerne befinner seg i en borgerkrig.
Men vil denne borgerkrigen avsluttes eller opptrappes? Da undertegnede tror den vil bli opptrappet, blir også Willochs tenkning i mine øyne å betrakte som velment norsk turisme og ønsketenkning.

Jan Hårstad

Les også

-
-
-
-
-
-
-