Nytt

Utenriksminister David Miliband var den europeeren som klarest fordømte den russiske invasjonen av Georgia. To måneder er gått og nå er Storbritannia klar til å normalisere forbindelsene. Sentraleuropeiske diplomater er rasende.

En av dem har uttalt seg til Telgraph: «So we have two months of solidarity and then business as usual.»

Miliband fikk suspendert samtalene om en samarbeidsavtale mellom EU og Moskva. Nå har Storbritannia gitt sitt samtykke til at forhandlingene kan starte. President Sarkozy har innkalt til toppmøte i Nice mellom EU og Russland 14. november.

I Sentral-Europa ser man med skuffelse på hvor fort det gikk før alt var glemt og back to normal.

The European diplomat said a change in Britain’s stance had been made clear in a series of meetings. «All our contacts with British diplomats confirm it, be it in Brussels or be it in London. The whole [British] diplomatic corps is saying the same in every country,» he said. «If we sell Georgia like that, we will have another war and who will be responsible for that?»

Storbritannias 180 graders helomvending kan henge sammen med at Peter Mandelson igjen er medlem av regjeringen. Han var denne uken på et fire dagers besøk i Moskva, og sa før han dro at det var viktig å reparere forbindelsene.

Lord Mandelson identified a thaw in Anglo-Russian relations. «You have seen a desire to re-engage, to bring some thawing and hopefully in that context not only advance our economic relationship … but also to see a chance to resolve some of our political differences,» he said.

Samtidig er det kommet frem at Mandelson står på god fot med oligarken Oleg Deripaska, som er nektet innreise til USA.

Britain accused of betraying Georgia and handing victory to Russia