Feature

muqtadah.4.jpg

Statsminister Nouri al-Maliki er fast bestemt på å vinne over Muqtadah al-Sadr og hans milits. Det er innført portforbud i tre dager i Bagdad. I Basra raser kampene på tredje dagen. Muqtadah-tilhengere bar bilder av Maliki over en kiste gjennom Sadr City torsdag. Et tydelig budskap. Maliki viser en uvant handlekraft. Han fløy til Basra og holdt en tale som ble kringkastet til hele landet. Han sa han ikke ville gi seg før lovløsheten var slutt.

«We have made up our minds to enter this battle, and we will continue until the end. No retreat,» al-Maliki told Basra area tribal leaders in a speech broadcast nationwide on Iraqi state TV.

Al-Maliki said Iraq had become a «nation of gangs, militias and outlaws» and he was undertaking a «historic mission» in Basra to restore «the law of the land.»

En kompliserende faktor er Irans rolle:

Pentagon officials said Thursday that weapons used in recent Green Zone attacks included 107mm rockets made in Iran. One official, speaking on condition of anonymity because of the sensitivity of the information, said some rockets were stamped with 2007 Iranian manufacture dates.

Al-Maliki views `no retreat’