Nytt

Mandag morgen lettet Israels forsvarsminister, Ehud Barak, på restriksjonene og tillot økt innførsel av matvarer og diesel til Gaza. Mandag ettermiddag kom takken, i form av raketter mot Sderot.

Men var det ikke slik at jihadistene kun bombarderer israelske sivile områder som svar på israelske restriksjoner, da?

Ellers ser det ut til at Gazas innbyggere begynner å bli mektig lei sin rolle som gisler for Hamas:

PA Information Minister Riad al-Malki said the latest crisis was the result of Hamas’s «insistence on creating an Islamic republic in the Gaza Strip.» He also accused Hamas of seeking to evade responsibility for the deteriorating situation in the Gaza Strip by blaming the Ramallah-based government of PA Prime Minister Salaam Fayad.

Both Fayad and al-Malki left Ramallah Monday for a tour of a number of EU countries aimed at solving the crisis in the Gaza Strip. According to PA officials, the two are expected to visit Britain, Germany and Spain.

A top PA official in Ramallah told The Jerusalem Post that Hamas was «holding more than 1.5 million Palestinians hostage» in an attempt to rally the Arab and Muslim masses against the PA and Israel.

«Of course, we strongly condemn the Israeli measures against the residents of the Gaza Strip, but Hamas is also responsible for what’s happening there,» he said. «Unfortunately, the Palestinians in the Gaza Strip are paying a heavy price for Hamas’s irresponsible actions.»

The official also accused Hamas of ordering owners of bakeries to keep their businesses closed for the second day running to create a humanitarian crisis in the Gaza Strip. «Hamas is preventing people from buying bread,» he said. «They want to deepen the crisis so as to serve their own interests.»

The official said that contrary to Hamas’s claims, there is enough fuel and flour to keep the bakeries in the Gaza Strip operating for another two months. «Hamas members have stolen most of the fuel in the Gaza Strip to fill their vehicles,» he said.

Disse palestinerne har nok ikke lyttet til hva Norsk Folkehjelp forteller: Det er nemlig slik at Gaza ikke har vært plaget av interne kamper etter at Hamas tok over kontrollen.

Hei Kirsten, Takk for den store hjelpen du gir det palestinske folk. Mitt spørsmål er. Har situasjonen blitt verre i Gaza etter Hamas tok over, tenker da spesielt på sikkerheten. Ola, Oslo

Kirsten Belck-Olsen Hei Ola, Nei etterat Hamas tok over i sommer har det på ett nivå blitt bedre nettopp fordi man ikke har hatt de forferdelig interne kampene. Dessuten blir ikke utlendinger lenger brukt i det spillet med f.eks. kidnappinger. Men det er blitt vanskeligere med ytringsfrihet både i Gaza og på Vestbredden. Og selvsagt med alle stengninger og militære angrep fra Israel er det vanskeligere i Gaza nå.

Dette er forøvrig svaret Norsk Folkehjelp i dagens nettmøte gir en som spør om beskytningen av Sderot og andre israelske sivile områder: Beskytningen er kun israelsk propaganda.

Hva gjør Norsk Folkehelp for de som blir beskutt i Sderot? Vi leser i Israelske aviser at Israel leverer nok olje til at sykehusene i Gaza kan drive som normalt, men at myndighetene i Gaza bevisst holder denne oljen tilbake nettopp for å skape en krise de kan benytte i mediakampen mot Israel. Hva er Norsk Folkehjelps syn på dette? Og hva er Norsk Folkehelps råd til Israel om hva Israel bør gjøre for å stoppe beskytningen av Kassamraketter og bombekastergranater?
Dag Eriksen, Israel

Kirsten Belck-Olsen: Hei Dag, Norsk Folkehjelp jobber med og for palestinerne i Gaza og på Vestbredden. Når det gjelder hva som faktisk skjer i Gaza så har du rett i at israelske aviser melder dette, men har du tenkt på om det kan være del av deres egen propaganda? Vi har som eneste norske organisasjon vårt hovedkontor i Gaza og har derfor utmerkede muligheter til å vite hva som skjer.Det er altså slik at det stengningsregime som har pågått fra den israelske regjering i lengre tid overfor befolkningen i Gaza fører til at det kun er et minimum av varer som tillates inn i Gaza og at det faktisk er sånn idag at det ikke er nok elektrisitet til å ivareta de syke ei heller å få vann pumpet opp og til å rense kloakken i Gaza. Rådet til Israel ift til å få slutt på utskyting av Qassam raketter er at de avslutter okkupasjonen av Vestbredden og Gaza, og gir etter for de krav det internasjonale samfunn har stilt dem overfor. La palestinerne få en selvstendig stat som er levedyktig og der palestinske unger kan leve i sikkkerhet. Det vil også tjene Israel.