Sakset/Fra hofta

Det mest spesielle med amerikanernes operasjon i Baquba er at de har assistanse fra hundrevis av sunni-opprørere. De er lei Al Qaidas drap på andre irakere.

Nouri al-Malikis regjering liker det ikke. De mener amerikanerne trener og utstyrer sunnier som senere kan vende seg mot dem og regjeringshæren. Men amerikanerne svarer at de har prøvd så mye uten å lykkes at de like gjerne kan ta sjansen.

For et par måneder siden ble en gruppe irakere ført som fanger til en amerikansk leir. De ba om å få snakke med amerikanske offiserer. De tilbød seg å hjelpe til med å knuse Al Qaida. CIA brukte lang tid på å sjekke deres identitet. Så fikk de lette våpen og utstyr. Nå fungerer de som speidere i amerikanernes fremrykking i Baquba, hovedstad i den urolige Diyala-provinsen. Speiderne gjør nytte for seg.

Each U.S. Army company in Baqouba, an hour’s drive northeast of Baghdad, has a scout from the Brigades, others have become a ragtag intelligence network and still others fight, said Capt. Ricardo Ortega, a 34-year-old Puerto Rico native of the 2nd Infantry Division.

The Army has given some of the one-time insurgents special clothing — football-style jerseys with numbers on the chest — to mark them as American allies.

U.S. commanders say help from the Brigades operatives was key to planning and executing the Baqouba operation, one of a quartet of U.S. offensives against al-Qaida on the flanks of the Iraqi capital.

The informants have given the American troops exact coordinates of suspected al-Qaida safe houses, with details down to the color of the gate out front, said Lt. Col. Avanulas Smiley, 40, commander of the 1st Battalion, 23rd Infantry Regiment and a Tacoma, Wash., native.

Most of the Brigades members, whom U.S. officials call «concerned local nationals,» hail from eastern Baqouba, while the bulk of the fighting has so far raged in western Baqouba.

But with contacts among fellow Sunni fighters on the city’s west side, they have fed American soldiers critical information about al-Qaida positions.

Denne splittelsen på sunni-siden er et alvorlig tilbakeslag for Al Qaida. For 1920 Revolusjonsbrigaden reagerer på nasjonalt grunnlag: de reagerer fordi Al Qaida dreper irakere. Dermed fremstår Al Qaida som anti-nasjonale, og det kan bli en alvorlig hemsko.

U.S. makes improbable Sunni ally in Iraq