Sakset/Fra hofta

Man registrerer når det skjer noe nytt i eteren: igår var journalister på plass på Furuset mens politiet holdt på med stor-razzia. Det samme skjedde i Brasil, der også NRK var til stede. Aksjonen må ha vært synkronisert mellom NRK og politiet. En høyst tvilsom praksis.

Det første som slo en var at det ikke var spesielt smart å varsle over radio at stor-razzia var på gang. Men så ble det tydligere hvor planlagt aksjonen var, i Norge og Brasil. Dette var forebyggende: politiet skulle få maksimal uttelling for aksjoner som viste at det ikke lønner seg å være gjengmedlem. Men er det riktig av NRK å stille opp på noe slikt?

Dette minner jo sterkt om amerikanernes «embedding» av journalister under invasjonen av Irak i mars 2003. Den gang kritiserte NRK «innrulleringen» av mediene i sterke ordelag. Det var å kompromittere journalistikken. Nå gjør de det samme med norsk og brasiliansk politi.

En slik sammenblanding reiser prinsipielle spørsmål. Medienes nærvær kan opplagt bli ankepunkt fra forsvarernes side. Dekningen kan virke som forhåndsprosedyre. Her fungerer statskanalen som mikrofonstativ for ordensmakten. Det er deres versjon som kommer frem. Hva med personvernet? Også ektefellene var involvert.

En risiko politiet løper var det antydninger til i dagens dekning, hvor familiene kom i forgrunnen. Mediene er troløse og går etter den mest sensasjonelle vinkelen. I neste omgang kan det være at de pårørende føler seg overkjørt. Derved kan NRK bidra til balanse i dekningen. Et annet ord for kynisme.

Først dekker man pågripelsene som politidrama, så er det tid for offer-syndromet, som kan rulle i flere episoder, helt til det er tid for rettssakene. Etter noen år: min tid i brasiliansk fengsel.

Har serien «Hunter» gått til hodet på NRK?