Nytt

Iran har vist en ny video hvor en Royal Marine ber dypt om unnskyldning for at de har krenket iransk farvann, og lover aldri å gjøre det igjen. Videoene provoserer britene og gjør situasjonen mer alvorlig.

Offentlig ydmykelse av en annen nasjon, når ofrene er maktesløse, er sjelden en god oppskrift på løsning. Det signaliserer opptrapping av konflikten. Slik saken utvikler seg tyder det på at iranerne ikke ønsker saken løst i minnelighet, men har andre og større mål. Det bringer tankene hen på gisslkrisen i 1979, da amerikanske diplomater satt i 444 dager.

Det er ofte blitt påstått at Mahmoud Ahmadinejad var med på aksjonen. Hvis han var det, er han kanskje inspirert til å gjenta «bedriften». Men historien kan ikke spilles om igjen. Verden er en annen, og en slik gisselkrise vil bli oppfattet mye mer alvorlig idag. Iran leker med fyrstikker.

The Royal marine, named as Nathan Thomas Summers, was said to have told the state-run Arabic language al-Alam TV he wanted to «deeply apologise» to the Iranian people for «trespassing».

Prompted by someone off-screen who was speaking in English, he said that they had been treated well, served «good food» and were «grateful no harm has came to us».

The footage showed a close up of the marine – sitting in front of a floral curtain – and also cut away to show some of the other captives including the sole female prisoner, Leading Seaman Faye Turney.

The marine said: «We entered Iranian waters without permission. We were arrested by Iranian border guards and I would like to apologise to the Iranian people for this.»

Referring to the incident in 2004 when eight British personnel were held for three days, he said that the latest incident had happened despite UK assurances «it would not happen again».

The first public remarks on the diplomatic president from Iranian president Mahmoud Ahmadinejad were defiant. «The British government should make an apology to Iran for intruding into Iranian territory,» Fars News Agency quoted Ahmadinejad as saying in a telephone call to Turkish prime minister Tayyip Erdogan.

Skuffelse

Nattens uttalelse fra Sikkerhetsrådet var en stor skuffelse. Etter tre timer kom Rådet frem til en uttalelse hvor det uttrykker «grave concern». Britene hadde håpet på at Rådet i det minste skulle «deplore» pågripelsen og be om øyeblikkelig løslatelse.

Stort bedre gikk det ikke i EU. De store landene er ikke villig til å bryte forbindelser eller sanksjonere Iran på andre måter, feks. økonomisk.

Today the foreign secretary, Margaret Beckett, was at a EU meeting of foreign ministers in Bremen, Germany, where she was trying to secure a joint EU statement to add to the pressure on Tehran.

«We hope a statement will come from the EU today,» Mrs Beckett told reporters.

EU foreign ministers appear willing to show solidarity with the UK but reluctant to sever business with Iran. The French foreign minister, Philippe Douste-Blazy, called for the captives’ release without any conditions but ruled out suspending diplomatic relations with Iran over the crisis.»We call on the Iranians to free the sailors as quickly as possible and without any concessions,» Mr Douste-Blazy told RTL radio.

Akkurat som under karikaturstriden ser det ut til at EU ikke vil innse situasjonens alvor, men lar det enkelte land ta støyten. Det kan på sikt true unionens samhold.


Navy crewman’s ‘apology’ shown