Nytt

En russisk flyspeditør kan fortelle at både moderate og radikale stater i Midtøsten leverte våpen til islamistene i Mogadishu, og fløy maskerte fightere ut av landet for trening hos Hizbollah og i Syria.

Det er sensasjonelle opplysninger Evgenij Zakharov forteller. Men hans uttalelser står beskrevet i en FN-rapport, ifølge Sunday Times. Da må man gå ut fra at FN går god for opplysningene.

I rapporten hevdes det at Saudi-Arabia, Egypt, Iran og Libya har levert våpen til islamistene som tok makten i Somalia. Det er i såfall et alvorlig brudd på samarbeidslinjen med USA og Vesten og en direkte hjelp til krefter som feks. NATO ligger i krig med i Afghanistan.

MIDDLE EASTERN countries secretly armed and supported suspected Al-Qaeda recruits in the failed state of Somalia in a direct challenge to western interests in east Africa, according to a United Nations report.

Hundreds of Islamist fighters were flown, with Eritrean assistance, from Somalia to Syria and Libya for military training. Others were taken to Lebanon to fight with Hezbollah, the report to the UN security council has revealed.

UN investigators also detailed military aid given to the Islamists by Saudi Arabia and Egypt, Arab states friendly to the West. Iran also supplied 125 shoulder-fired surface-to-air missiles, 80 of which arrived by sea in dhows and the rest by air.

A clandestine operation to smuggle the fighters out of Somalia began in July last year.

In an interview, Evgueny Zakharov, the owner of Aerolift, an airline with a fleet of ageing Antonov and Ilyushin transport aircraft, based in Johannesburg but registered in the British Virgin Islands, said: «We transported lots of men in uniform — Arabian men with masks.

«They were disciplined men and although none of them had rank badges there were obviously people in charge. They got on the aircraft as if they had done it many times before.»

At Egypt og Saudi-Arabia gir våpenhjelp til islamistene er oppsiktsvekkende, fem år etter 911. At Iran gjør det er mindre oppsiktsvekkende. Men selv i deres tilfelle er det noe nytt. Somalia er ikke innenfor Irans interessesfære og de er sunnier. Når Iran leverer raketter må det være for å skape maksimalt med trøbbel for USA og vestlige interesser.

At Libya driver slik innblanding etter å ha normalisert forbindelsene med EU og USA, er også overraskende. I tilfelle Syria og Hizbollah er det interessant å se at forbindelsene er så tette. Vi snakker om en internasjonal jihad, hvor stater i mer eller mindre grad ser seg tjent med å holde konfliktene varme. Men hvem betaler prisen? Denne storyen reiser mange og alvorlige spørsmål.

Noe av det samme har skjedd i Pakistan, der plutselig sikkerhetstjenesten ISI igjen driver dobbeltspill og støtter Taliban. Hvis Vesten ikke «call their bluff» vil det svekke utsiktene til seier i Afghanistan.

Arab states trained Al-Qaeda men to fight in Somalia