Det kan virke vel internt å sitere artikler om israelske regjeringsforhandlinger. Men Baruch Kimmerlings hudfletting av Kadima fordi de visstok vil ta inn to anti-arabiske partier, sier noe om styrken i den israelske samfunnsdebatten som sjelden gjenspeiles i norske medier.

As these lines are being written, it is becoming apparent that Ehud Olmert intends to form a broad coalition government with Labor’s agreement and participation, which will also include Yisrael Beiteinu. In exchange for the legitimacy granted to that proto-fascistic party and at least one seat for it in the government, party head Avigdor Lieberman promises to be «pragmatic» and to moderate his anti-Arab rhetoric for now.

But the problem is not only Lieberman and his party, which entered the elections on an openly racist platform. Olmert and his de facto partners in the coalition building process are declaring that they will only form a government with partners that are «Zionist parties.» Such a government will continue alienating the Palestinian citizens of Israel, an alienation that is a disaster for the state and the government, no less than it is disastrous for the Arab citizens.

Beiteinu og Liberman vil helst kibbe palestinerne ut av Israel. Det er mulig at en slik regjering er sionistisk, men den er også anti-israelsk, hevder Kimmerling. Den vil nemlig svikte den arabiske delen av befolkningen, som ønsker å være en del av det israelske demokratiet.

In effect, if Kadima were a decent political party, then not talking with Lieberman would be a guiding principle for it. Therefore, an Israeli government with Yisrael Beiteinu will be a Jewish government but at the same time an anti-Israeli government, not only because of its symbolic and practical attitudes toward Arab citizens. That’s the mistake being made by the entire political system and therefore that is the worst of all of Labor’s concessions in the coalition negotiations.

Inkluderingen av Beiteinu og Liberman i en ny regjering er en gavepakke til alle som ønsker å svartmale Israel. En vestlig elite er fristet til å gå inn på samme parti som den anti-amerikanske/israelske fløyen i den arabiske verden.

Liberman og Beiteinus visioner om utdriving av palestinere har en motsats på den andre siden, der man ser for seg Israels ødeleggelse.

An anti-Zionist government

By Baruch Kimmerling