Kommentar

l1803353.jpg

I Khartoum har regimet bestemt seg for ikke å slippe inn en effektiv fredsstyrke. Derfor mobiliseres nå mobben til å skremme det internasjonale samfunn fra å gjøre den ressurssvake African Union-styrken på 7.000 mann til en FN-operasjon med NATO og EU-støtte.

Khartoum ønsker å kunne fortsette den etniske rensingen av Darfur-regionen i fred.

I Wien sto en åndsfrende av Sudans regjering opp og truet USA med at Iran også har makt til å påføre USA «harm and pain». Truslene under islams banner er de samme. Fanatismen og viljen til konfrontasjon får motparten til å ta tenkepause. For Irans del har det internasjonale samfunn blitt lurt så mange ganger at de ikke lar seg skremme så lett. Med Sudan er det verre. Her står ikke så mye på spill. Bare menneskeliv.

Shouting «Down, Down USA», thousands of Sudanese protested in Khartoum on Wednesday against any deployment of UN troops in the western Darfur region.
«Get out all foreigners, we don’t want you here,» shouted 21-year-old student Zeinab Kheir el-Sir.
«Darfur will be the grave of the conquerors,» said banners carried by the demonstrators.
African Union foreign ministers are due to decide on Friday whether to ask the United Nations to take control of their 7,000-strong mission monitoring a shaky cease-fire in Darfur.

Demonstrantene overleverte et brev med krav om at FNs spesialutsending Jan Pronk må kastes ut. Forsvarsministeren har dannet to nye islamist-brigader.

The pro-government al-Intibaha newspaper has announced the formation of two new Islamist movements threatening to target foreign interests, called the Darfur Jihad Organisation and the Blood Brigades.

The protesters handed a statement to UN offices demanding the immediate eviction of the top UN envoy in Sudan, Jan Pronk. Sudanese women bearing Kalashnikovs joined the march, declaring their readiness to fight foreign troops.

The defence minister also rallied troops against intervention at a military demonstration in Khartoum.

«Jihad, victory, martyrdom,» the soldiers chanted. «Our martyrs are in heaven, and we are ready,» said Defence Minister Abdel Rahim Mohamed Hussein.

Hussein last week threw out all foreign press from a news conference, accusing them of fabricating the Darfur conflict, which Washington calls genocide.(reuters)

USA og EU spiller på lag både når det gjelder Sudan og Iran. I Brussel møtte Javier Solana og den amerikanske viseutenriksminister Robert Zoellick sudanesiske ledere. Begge forsøkte å presse Sudan til å godta en FN-operasjon.