Kommentar

Andre natt med uroligheter i Sydney var det hovedsakelig muslimsk mobb som sto for. Det er påfallende at mediene kvier seg for å si det rett ut, istedet anonymiseres overfallsmennene.

Det i seg selv kan være konfliktskapende.

I norske medier blir opptøyene utelukkende omtalt som hvit mobb. Jfr. NTB, VG-bildetekst og Sidsel Wold til NRK igår.

Når innfødte australiere opptrer som mobb, får de umiddelbart rasist-stemplet. Andre veien er det forsiktighet, omskrivninger, tåketale.

Samme fenomen var til de grader til stede under opptøyene i Frankrike. Ungdommene ble heroisert og forstått, når de brente ned sine omgivelser.

Når opptøyene i Sydney påkaller oppmerksomhet, er det fordi det fordi det på den andre siden av jordkloden, skjer noe av det samme: bare at her er det direkte konfrontasjon mellom innfødte og muslimer. I Frankrike fikk de herje fritt.

Sydney erupted in a second night of racial violence last night as Middle Eastern mobs fired shots into the air, attacked women and smashed shops around Cronulla, while up to 600 young men – armed with guns and crowbars – prepared for a battle.

In a terrifying escalation of the conflict, up to 70 cars from Hurstville and possibly Lakemba invaded Cronulla and Brighton-le-Sands to launch revenge attacks, following the vicious attacks by Cronulla locals on people of Middle Eastern appearance on Sunday.

Twenty carloads of men arrived at Cronulla by about 10.30pm, smashing shops, and cars in Elouera Road, and threatening people who got in their way. They reportedly stabbed a woman at Carringbah, but her condition was unknown.
..
Hours earlier, about 200 men had assembled outside Lakemba Mosque – some armed with Glock pistols – and dozens more gathered at Campsie. They were preparing to travel to Maroubra Beach, where up to 300 locals, many armed with crowbars, waited for an arranged fight, according to «Bra Boys» at the beach.
..
Following Sunday’s riot at Cronulla beach – when local mobs had bashed people of Middle Eastern appearance – police confiscated iron bars and other weapons at Maroubra last night and blocked roads around the mosque. About 20 police cars surrounded the mosque, where four men showed their pistols and ammunition to a news crew, and boasted that others were carrying arms.

Man undres over konfrontasjonsvilligheten og aggressiviteten hos muslimske gutter, som har kommet til et land langt borte, hvor de er i mindretall. De risikerer å eskalere opptøyene til noe riktig stygt, men det ser ikke ut til å avskrekke, tvert om.

In Bay Street, Brighton-le-Sands, a young woman was sitting in a car when men approached and opened the door to her vehicle and put a hand up her dress, saying: «We are going to rape you, you Aussie sluts.»

Armed gangs on rampage