Kommentar

_6212_madani-belhadj-2-7-2003.jpg

I 1992 holdt Algerie valg der islamistiske FIS vant første valgomgang. De militære grep inn. Man fryktet en 1933-situasjon: en mann, en stemme, EN gang. Det utløste borgerkrig, en av de verste i nyere tid. Minst 150.000 ble drept. Brutaliteten var sanseløs. Den salafist-orienterte gruppen GIA spesialiserte seg på å skjære halsen over på uskyldige sivile; trafikanter som ble stanset i falske kontrollposter, eller innbyggerne i landsbyer uten beskyttelse. Hæren brukte alle midler i en svært skitten krig. Frankrike ga regimet støtte, også militært, og for å straffe og skremme Paris, tok GIA terroren til metroen. I 1995 eksploderte en rekke bomber på metroen. Flere titalls ble drept og hundrevis skadet. Fra denne tiden stammer Frankrikes strenge sikkerhets- og terrorlover. I Frankrike gjør man det som trengs når noen angriper staten. Det samme var tilfelle i Spania, under sosialdemokratene Felipe Gonzales: da ETA herjet som verst opprettes Gonzales-regjeringen en utenomparlamentarisk kommandoenhet som likviderte ETA-medlemmer i all hemmelighet. Dette var kameraten til Gro Harlem B. Spania har forsøkt å trenge til bunns i historien, men vi har parkert den på sidelinjen for den passer ikke inn.

Borgerkrigen i Algerie gjorde et sterkt inntrykk. Men vi drømte aldri om at den skulle kunne ha noe med oss å gjøre.

Jeg husker da det første islamske partiet vant parlamentsvalget i Tyrkia. Det var skjellsettende. Islamsk seier i det innbitt sekulære Tyrkia. Et NATO-land. Denne forvandlingen er ennå ikke tilstrekkelig forklart.

Samtidig foregikk forberedelser til det som skulle slå ut i 2001. Britisk etterretning registrerte at det var på midten av 90-tallet av rekrutteringen av militante islamister virkelig skjøt fart i Storbritannia. Fengslene var viktige rekrutteringsanstaler, gjennom imamene. De hadde fri bane.

Borgerkrigen i Algerie «brant» ut. FIS og GIA kom på defensiven. Men igjen knyttes trådene: algeriske diplomater kidnappes og dreps av Al Qaida i Irak, og tidligere nestleder av FIS, Ali Belhadj (t.v.) roser mujhaedin på Al Jazeera.

Vi er trukkt inn i voldens sirkel. Vi er blitt en del av den samme volden som herjet Algerie og nå pågår i Irak. Det er ingen tvil om at den er særlig brutal fordi den har en religiøs begrunnelse. Religion fritar for alt ansvar, alle hensyn. Zarqawi kaller shiaene for apekatter.

London og Bagdad. Trusselen er den samme: Et hemmelig nettverk ønsker å ødelegge samfunnet. Dette nettverket har en sosial base i en stor minoritet i befolkningen, i Irak er det sunniene, i UK muslimene.

Hvordan skal vi reagere? Er det erfaringer land som Algerie har høstet som kan lære oss noe?

Algerie tolererer ikke at islamistiske ledere står frem på Al Jazeera og roser de som drepte landets diplomater.

The former deputy leader of an Algerian radical group who praised Islamist fighters in Iraq was charged Saturday with justifying terrorist crimes and inciting murder, a justice source told AFP.
Ali Belhadj, the former number two of the banned Islamic Salvation Front (FIS), was placed in provisionary detention and his brother Abdelhamid Belhadj was released on bail after being charged with statements justifying terrorism, the source said.
Ali Belhadj was arrested on Wednesday over televised remarks he made about the kidnapping of two Algerian diplomats a short time before followers of Al-Qaeda’s Abu Musab al-Zarqawi announced they executed the men.
The state prosecutor in Algiers on Saturday opened a judicial inquiry into the July 21 kidnap and murder of the head of the Algerian mission in Iraq Ali Belaroussi, 62, and attache Azzedine Belkadi, 47, the justice source said.
Ali Belhadj appeared to condone the kidnapping telling Al-Jazeera «in accrediting ambassadors and diplomats in a country under occupation, (their) state only legitimises this occupation, which is unacceptable in the scheme of the sharia and policy».
«I salute the mujahedin on the soil of the resistance in Iraq, may God help them face with firmness and determination the looting occupier, his agents and acolytes … inasmuch as history has taught us that jihad (holy war) and resistance are the only answer to occupation.»
Algeria observed a minute’s silence for the slain diplomats on Thursday with Algerian President Abdelaziz Bouteflika vowing that the killers would be pursued with «cold determination». (afp)

Ytringsfriheten må konkretiseres. Når et samfunn befinner seg i en krigssituasjon er ord ikke bare ord. De fungerer som våpen i kampen. Ikke å ta det alvorlig er å undergrave sin egen stilling. Vi befinner oss en del omdreininger etter Algerie, men problemstillingen rundt ytringsfrihet er aktuell nok. Tenk bare på mullah Krekars oppfordringer til jihad over internett, fra leiligheten på Grønland.

Bildet: til venstre Ali Belhadj og FIS leder, Abassi Madani. De ble dømt til 12 års fengsel i 1994, men slapp ut i 2003 mot å love ikke å delta i politikk eller predike offentlig. Madani har bosatt seg i Qatar, mens Belhadj fremdeles lever i Algerie.