Kommentar

Den avgåtte styreformannen for BBC, Gavyn Davies, gikk meget langt da han kommenterte striden mellom BBC og statsministerens kontor i fjor. Davies sa Blairs kontor drev den rene heksejakt mot BBC på grunn av Gilligans story, og sa det var et helt utilbørlig press.

Davies sa dette mandag i forbindelse med at han mottak et æresdoktorat.

Det er interessant at de avgåtte BBC-sjefene ikke vil legge konflikten bak seg, men akter å fortsette kampen. Det samme gjør generaldirektør Greg Dyke som både skriver sine memoarer og lager dokumentar for Channel four.

Davies er stolt over at han sto imot presset, selv om det til slutt kostet ham jobben.

Da Hutton-rapporten forelå og de valgte å gå av, virket det som en innrømmelse av ansvar som lå i stillingen. Men nå virker det som om de to ikke innrømmer å ha gjort noe særlig galt. Det er Downing Street som er den store syndebukken. De prøvde å knekte en fri kringkasting.

Samtidig langer Davies ut mot Downing Street og sier det var statsministerens kontor og regjeringen som sørget for å avsløre David Kelly og så nærmest tok livet av ham ved å henge ham ut.

På den ene siden forsvar av sin rolle som offer. På den andre, aggressive utfall. Dette er mønsteret i den nye kulturkrigen.

Det er en kulturkamp som foregår i Vesten mellom de som mener verden har forandret seg og ikke lenger kan måles etter de gamle standarder, og de som mener de forsvarer toleranse og liberalitet, og anser Bush og Blair for å være farlilgere for verden enn Saddam Hussein.

Det spesielle er at mediene deltar aktivt i kampen. Ta bare den siste ARD-dokumentaren om barn i amerikansk fengsel. Den spinnes ut og hamres inn av norske medier. I dag var dagen for harmfulle reaksjoner, og krav om at regjeringen må gjøre noe. De kunne kanskje sagt som Ann Clywd til BBC: Dette er påstander, vi skal se nærmere på dem, men underforstått: vær litt tilbakeholdende.

Ingenting av det å spore i NRKs dekning. Her tas det ingen forbehold. Amerikanske «overgrep» er blitt noe en rekke mennesker nyter å opprøres over.

MediaGuardian.co.uk | Media | Davies: No 10 conducted witch-hunt against BBC