Kommentar

Nyheten er et par dager gammel, men viktig: De siste amerikanske soldatene har forlatt Saudi-Arabia. Det er nå bare 500 rådgivere igjen, og de trener Nasjonalgarden. En liten revolusjon.

De siste soldatene forlot den viktige flybasen Prins Sultan tidligere denne måneden. Amerikanerne har bygget en ny, kalt Al Udeid, i Qatar. Prins Sultan-basen skal ha vært et teknologisk vidunder av virtuell teknologi. Den nye er sikkert ikke mindre avansert.

Det er egentlig ufattelig at det lange partnerskapet mellom Riyadh og Washington er over. Det begynte med oljeutvinng før annen verdenskrig, og utviklet seg gradvis. Oljeavhengigheten var en avgjørende grunn til at USA svarte positivt på henvendelsen fra Riyadh i 1991, om å sende soldater for å forsvare kongedømmet. Det gikk rykter om at irakerne samlet tropper langs grensen.

PÅ det meste sto det 550.000 soldater i landet. Alt forandret seg med 911. Da det kom frem at det var vanskelig å trekke noen grense mellom den offisielle troen, og terroristenes, gikk alvoret opp for USA, både offentligheten og myndighetene. Det var altfor farlig å være avhengig av oljen fra et slikt regime.

Det er en vesentlig grunn til intervensjonen i Irak. Til europeerne og andre som har skreket opp om at det bare dreiet seg om olje, går det an å svare: Har ikke USA beskyttet oljeleveransene til hele den industrialiserte verden i årtier? Også Europa og Japan. Som om industrisamfunnene går på noe annet enn olje.

For Al Qaida var amerikanernes nærvær en vederstyggelighet. De tolerer ikke infidels på den arabiske halvøy overhodet.

Kombinasjonen av oljerikdommen og de hellige stedene har gjort Saudi-Arabia til et uimotståelig mål for både Khomeini, Bin Laden og Saddam, sier Glucksmann. Det ville gitt en enorm makt. Da mangler de bare den islamske bomba, men den har Pakistan.