Norge er det minst lykkelige landet i Norden. Dette ifølge FNs årlige «lykkekåringen». Også britene blir mer misfornøyde med livet. Hva er forklaringen på at folk blir mindre fornøyd med livet?

Folk i Finland er lykkeligst. Mens Norge havner nede på en 7. plass, meldte NTB i går. I dag skriver Robert Crampton i The Times at britene er mindre lykkelige enn noen gang, og ingen skjønner hvorfor. Britene er nede på 19. plass, slått av land som Tyskland, Danmark og Tsjekkia og USA.

The findings confirm something I’ve felt for a while, based on totally unscientific anecdotal observation: as a nation, we’re getting more doleful, down-in-the-mouth, dispirited, dejected and despondent. And that’s only the d-words.

Crampton mener britene har mistet interessen for hverandre. «Small talk» og vanlig høflighet har forvitret. Analytikere tror den økonomiske krisen kan ha bidratt til denne negative utviklingen, i tillegg til mangel på sosial støtte og økende korrupsjon.

Flere politiske skandaler gjør at britene har mistet troen på at politikken føres på en rettferdig måte. Dette minner om det vi opplever her i Norge.

– Utfordringer i Norge er synkende livskvalitet, særlig blant de unge, og økende ulikhet, forklarer lykkeforsker i Folkehelseinstituttet, Ragnhild Bang Nes, til NTB.

– Det er litt urovekkende at Norge har hatt en nedadgående trend. Det kan nok forklares med at man i mange år hadde stabile tider i Norge, men i løpet av de siste årene har innbyggerne møtt mer motstand enn hva man er vant til.

«Mer motstand» er nokså mildt sagt. Først opplevde vi masseinnvandring på historisk nivå etter 2015. Så kom pandemien og nedstengningshysteriet, som selvsagt har hatt negativ effekt på unges livskvalitet.

Så klarer Stortingentjaggu å radere Norges eneste konkurransefortrinn, billig strøm. Økonomien stuper for husholdningene, det er konkursrekord blant bedriftene.

Det er faktisk vanskelig å være lykkelig hvis man frykter fremtiden til sine barn.  Det er dog viktig å påpeke at Norge tross alt ligger på syvendeplass, noe som ikke er så verst. Men utviklingen går i feil retning. Blant annet øker bruken av legemidler.

Nordmenn brukte mer legemidler i 2022 enn noen gang

Det hjelper tydeligvis ikke at nordmenn kjøper seg flotte biler. Selv Israel, med alle sine utfordringer, ligger foran Norge på listen. Selv katastrofelandet Sverige ligger foran Norge på indeksen.

Jeg tror det er et tomrom i livene til mange nordmenn, og myndighetene gjør det bare verre. For det er åpenbart for oss borgere at nordmenn omtrent kommer nederst på myndighetenes prioriteringsliste. Men dette er bare en tanke, for jeg er ingen «lykkeforsker».

Vi skal flås ved et skyhøyt skattenivå, vanvittige strømpriser og en inflasjon som knuser økonomien til mange familier. Dette i et land som allerede var et av verdens dyreste land å bo i. Kronekursen synker, og reduserer vår kjøpekraft ytterligere.

Disse midlene skal brukes på klimatiltak som ikke virker, og så skal vi samtidig redde Europa fra konsekvensene til sine egne feilgrep. Hele verden er vårt ansvar, derfor får hele verden komme til Norge mens over 40 milliarder kroner sendes ut i bistand, og i tillegg skal vi bidra med enorme summer for å sørge for at Ukraina beseirer Russland.

Også gjelden øker for mange, noe som etter hvert vil medføre at lykkenivået synker enda lenger nedover. Mye av dette er kostbare forbrukslån, ifølge Finansavisen.

Nye tall fra Gjeldsregisteret torsdag viste at nordmenns samlede usikrede forbruksgjeld økte med 1,1 prosent i november, som tilsvarer 1,6 milliarder kroner. Samlet har nordmenn nå 151,7 milliarder kroner i usikret forbruksgjeld.

– En uvanlig høy økning i forbrukslån kan i tillegg skyldes husholdningenes behov for å dekke kortsiktige likviditetsutfordringer, blant annet som følge av økte kostnader, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret.

Politikerne lider av en hybris, et overmot, og dette er i ferd med å ødelegge vårt hjemland. Det er vanskelig å bli lykkelig i en slik tid.

Skolen og barnehagene lærer barna vår at kjønn er flytende og at man kan velge selv om man vil være gutt eller jente. Antall uføretrygdede har passert 360.000. Politiet beskriver voldtektsforbrytere fra Afghanistan som nordlendinger. Mediene spiller det samme spillet. Man kan nesten ikke stole på noen eller noe lenger.

Men for våre barns skyld, og for vår egen skyld, så må vi beholde håpet. I alle fall de få nordmenn som fortsatt får barn.

Og som Hans Rustad ofte påpeker: Man må bygge opp et fellesskap.  For vi må jo håpe at en gang tar galskapen slutt, og at lykkelandet Norge kan gjenoppstå.

Les også:

Norge og nordmenn må da for pokker prioriteres høyere!

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.