Storbritannias statsminister Keir Starmer har lansert en omfattende innvandringsreform som skal redusere nettoinnvandringen, stille strengere krav til språkkunnskaper og permanent opphold.

Mandag la Labour-statsminister Keir Starmer frem innstramninger i innvandrings- og integreringspolitikken. Reformen er en sentral del av dokumentet «Plan for Change».

– Vi vil ta tilbake kontrollen over våre grenser, og avslutte et skammelig kapittel i britisk politikk, sa Starmer under lanseringen av planen. Han beskrev tidligere regjeringers håndtering av innvandring som en «mislykket eksperiment med åpne grenser» som har påført Storbritannia «ubotelig» økonomisk og politisk skade.

Flere spør seg om det er et reelle forslag som vil få kontroll med innvandringen, eller mest av alt for å blidgjøre det stadig voksende partiet Reform UK med Nigel Farage i spissen. 

I dag kan innvandrere søke om permanent opphold etter fem år i Storbritannia. Starmer foreslår nå å doble denne perioden til ti år. Målet er å bremse innvandringen og sørge for at færre får varig opphold.

– Vi vil sikre at de som kommer hit, forplikter seg til å integrere seg og bidra til samfunnet, sa han under fremleggelsen av planen.

Det skal imidlertid åpnes for unntak for personer som «bidrar reelt og varig» til landet – som for eksempel leger, ingeniører og eksperter innen teknologi og AI.

Språkkrav skjerpes kraftig

Alle voksne innvandrere må nå vise til grunnleggende engelskkunnskaper allerede ved innreise (nivå A1). Ved forlengelse av oppholdstillatelse må de kunne dokumentere progresjon (A2), og for permanent opphold må man bestå en test på middels høyt nivå (B2).

– Migranter må lære engelsk og integrere seg, advarte Starmer.

Ordningen skal også gjelde ektefeller og medfølgende familiemedlemmer. Internasjonale studenter og deres familier vil ikke lenger få bli automatisk – alle må dokumentere språk.

Vil stanse arbeidsinnvandring til omsorgen

Et av puntktene som har vært sterkt kritisert har vært åpningen for visum for utenlandske helsearbeidere fra lavinntektsland. Denne ordningen har stått for en betydelig andel av arbeidsinnvandringen til Storbritannia.

Helseorganisasjoner advarer mot at dette kan forverre bemanningskrisen i helsevesenet. Men Starmer står fast:

– Vi skal investere i vår egen arbeidskraft, ikke lene oss på billig arbeidskraft fra utlandet.

Flere kommentatorer mener at Starmer med dette forsøker å blidgjøre velgere som har gått til Reform UK, et parti som har vokst raskt på grunn av innvandring og identitetspolitikk.

– På en dag som i dag vil folk som liker politikk prøve å gjøre dette til et partipolitisk spørsmål. Nei, jeg gjør dette fordi det er riktig, fordi det er rettferdig og fordi det er det jeg tror på, sa Starmer.

Kritikk fra egne rekker

Flere Labour-politikere og fagforeninger har reagert med skepsis. De frykter at strengere krav og færre arbeidsinnvandrere kan føre til underbemanning i helsevesenet og byggebransjen. Eksperter peker også på at høyere språkkrav kan føre til færre kvalifiserte søkere, særlig fra lavinntektsland.

Det er likevel tydelig at Starmer nå forsøker å markere avstand til den liberale innvandringslinjen Labour tidligere har stått for.

– Den britiske modellen har vært ute av balanse. Nå skal vi gjenvinne kontrollen, sier han.


 

Støtt Norges eneste frie, uavhengige mediehus i kampen for usensurerte nyheter. Bli abonnent.

Hans Rustads bok om Trump! Kjøp den her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.