Storbritannia og India har inngått en ny handelsavtale etter tre års forhandlinger. Avtalen, som den britiske regjeringen beskriver som den mest økonomisk betydningsfulle siden brexit, inneholder en bestemmelse om skattefritak for enkelte utsendte arbeidere som har skapt politisk debatt.

Den omstridte bestemmelsen, kjent som en «double contribution convention» (DCCA), innebærer at indiske statsborgere som midlertidig overføres til Storbritannia av sine arbeidsgivere, vil være unntatt fra å betale britisk National Insurance (sosialforsikring) i en periode på tre år.

Deres arbeidsgivere vil også nyte godt av dette unntaket. Tilsvarende gjelder for britiske arbeidere som sendes til India. Ordningen skal forhindre at arbeidstakere betaler til sosiale sikkerhetssystemer i begge land for det samme arbeidet, skriver The Telegraph.

Indiske myndigheter har fremhevet dette unntaket som en «stor seier» som vil gi betydelige økonomiske fordeler for indiske selskaper og skape nye jobbmuligheter for indiske borgere.

I Storbritannia har bestemmelsen møtt sterk kritikk, spesielt fra opposisjonspartiene. Kritikere, inkludert lederen for det konservative partiet Kemi Badenoch, lederen for Reform UK Nigel Farage, og Labours skyggejustisminister Robert Jenrick, kaller det et «to-lags skattesystem». De hevder at det favoriserer indiske arbeidere fremfor britiske, og at det kan undergrave britiske arbeidstakere. Kritikerne mener avtalen betyr at britiske arbeidere kommer sist.

Den britiske regjeringen, ledet av statsminister Keir Starmer, forsvarer avtalen og skattefritaket. De beskriver DCCA som en standard type avtale som Storbritannia har med flere andre land. Regjeringen argumenterer for at avtalen som helhet vil styrke britisk økonomi, øke handelen og investeringene, skape flere jobber og høyere lønninger på lang sikt, og potensielt senke prisene for forbrukerne. De understreker at unntaket gjelder et relativt lite antall utsendte arbeidstakere og ikke endrer de bredere immigrasjonsreglene.

Avtalen innebærer også betydelige tollreduksjoner for en rekke varer som whisky, gin og biler fra Storbritannia til India, samt klær, fottøy og visse matvarer fra India til Storbritannia. Begge lands statsministre, Keir Starmer og Narendra Modi, har omtalt avtalen som en historisk milepæl for bilaterale forbindelser og økonomisk samarbeid.

Selv om partene er enige om vilkårene, gjenstår formell signering og parlamentarisk gjennomgang før avtalen trer i kraft.

 

Kjøp «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!

Den usynlige energikrigen av Alf R. Jacobsen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.