Den 12. mars for fem år siden uttalte daværende statsminister Erna Solberg at Norge måtte innføre de sterkeste tiltakene i fredstid. Nå viser en studie hvordan nordmenn vurderte myndighetenes håndtering av covid-19.
Både positive og negative vurderinger
Forskningsleder Are Vegard Haug fra NOVA ved Oslo MET mener at selv om Norge generelt håndterte pandemien bra, var det mange unntak, skriver forskning.no
I en studie sammenlignet forskere fra fem nordiske land hvordan kommunene taklet pandemien. Funnene er presentert i boken Crisis Management, Governance and COVID-19.
Studien viser at norske kommuner vedtok over 800 lokale forskrifter for å håndtere situasjonen, men at eksisterende beredskapsplaner hadde begrenset verdi.
Sverige fikk de største helsekonsekvensene, med høyest dødstall og covid-relaterte sykehusinnleggelser per innbygger.
Splittede meninger om tiltak
En spørreundersøkelse avdekket at mens nesten 80 prosent av nordmenn mente tiltak som vaksinasjon og sosial distansering var rimelige, var hytteforbudet omstridt. Under 60 prosent av de spurte i de nordiske landene oppfattet dette som et rimelig tiltak.
Tilliten til institusjoner
Tilliten til offentlige institusjoner forble høy under pandemien, men Sverige utpekte seg med lavere tillit. Haug bemerker at Norge har lært av erfaringene og er bedre forberedt på fremtidige kriser, med pandemien nå nedfelt i beredskapsplanene.
Forhåndsbestill «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!